Naučnici saopštili: Možda smo otkrili najstariji objekat u vasioni

Izvor: BKTV News, 05.Avg.2017, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici saopštili: Možda smo otkrili najstariji objekat u vasioni

Poslednjim istraživanjem otkriveno je nešto za šta naučnici kažu da je možda najstariji objekat u čitavoj vasioni.

Grupa istraživača otkrila je porodicu tamnih primordijalnih asteroida koji bi mogli da budu najstariji ikad pronađeni objekti u univerzumu, prenosi news.com.au.

In other non mega space duck news: Marco Delbo, @kwalsh4, & team have identified a primordial asteroid family! https://t.co/0LKD6FaDDJ

"U unutrašnjem delu Glavnog asteroidnog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pojasa pronađena je porodica od 108 tamnih asteroida čija starost iznosi oko 4 milijarde godina. Tamni asteroidi su i ranije pronalaženi u ovom pojasu, ali nikad u grupi. Ovo otkriće, koja ide u prilog pretpostavci da su asteroidi nekada bili vrlo veliki, omogućiće nam da identifikujemo neke od prvobitnih planetezimala, većih od 35 kilometara", navode istraživači u studiji objavljenoj u magazinu 'Science'.

Smatra se da je sam univerzum star 13.8 milijardi godina.

Glavni autor studije, profesor Marko Delbo sa Univerziteta Azurne obale u Francuskoj, nada se da će studija pružiti bolji uvid u nastajanje asteroida i planeta, prenosi 'space.com'.

"Većina asteroida i meteorita koji su pogodili Zemlju dolazi upravo iz ovog područja", rekao je Delbo.

Scoperta una #famiglia d’#asteroidi #antichissimi. Lo studio su @sciencemagazine di Marco Delbo' dell'@ObsCoteAzur https://t.co/isO10rHXwL pic.twitter.com/tAjOyjEyUt

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.