Nastavljeni sukobi oko Nagorno-Karabaha, gubici na jermenskoj strani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2020, 09:22

Nastavljeni sukobi oko Nagorno-Karabaha, gubici na jermenskoj strani

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su i danas nastavljene borbe oko Nagorno-Karabaha na celoj liniji fronta.

Prema saopštenju Ministarstva, borbe su različitim intenzitetom vođene juče i tokom noći u pravcu Agdere-Agdam, Fizuli-Džabrail i Zangilan-Kubadli.

Alijev: Moguć sastanak sa Pašinijanom, mirno rešenje daleko

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev je rekao da ne isključuje mogućnost da u Moskvi bude održan sastanak sa jermenskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << premijerom Nikolom Pašinijanom, ali smatra da su izgledi za mirno rešenje sukoba i dalje daleko.

Kako Rojters prenosi, Alijev je rekao da je sastanak sa Pašinijanom moguć, jer su dvojica zvaničnika to i ranije činila.

"Nažalost, izgledi za mirno razrešenje sa jermenskom aktuelnom vladom su i dalje daleko", rekao je Alijev u intervjuu za japanske medije, koje je prenela azerbejdžanska državna televizija.

Jermenija i Azerbejdžan su 17. oktobra zaključile sporazum o humanitarnom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, drugi po redu otkako su u tom području 27. septembra obnovljeni sukobi između dve strane.

"Neprijatelj je granatirao odbrambene položaje azerbejdžanske vojske lakim naoružanjem, minobacačima i topovima", stoji u saopštenju, prenosi Tass.

Dodaje se da su azerbejdžanske snage prisilile jermensku stranu na povlačenje sa važnih tačaka i brojnih pozicija u oblasti Kubadli, uz teške gubitke u ljudstvu i naoružanju.

Jermenija i Azerbejdžan postigli su u subotu drugi po redu sporazum o humanitarnom prekidu vatre koji je stupio na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, ali su dve zemlje odmah počele da optužuju jedna drugu za kršenje primirja.

Obnovljeni sukobi oko Nagorno-Karabaha izbili su 27. septembra nakon što su su se tokom leta azerbejdžanske i jermenske snage sukobile na granici dve zemlje.

Baku: Civil ranjen u jermenskom napadu balističkim raketama

Kancelarija azebejdžanskog državnog tužioca saopštila je danas da je jedan civil ranjen u napadu balističkim raketama sa jermenske teritorije na severoistočnu oblast Gbala.

"Stanovnik oblasti Gabala Murad Amirbekov ranjen je u raketnom napadu u kojem je pet stambenih zgrada teško oštećeno", navodi se u saopštenju.

Tvrdi se da su jermenske snage koristile balističke rakete SKUD u napadu na oblasti Gabalu, UUrdamir i Saizan, koje se nalaze više od 150 kilometara od sukoba u Nagorno-Karabahu.

Navodi se i da je cilj raketiranja bio azerbejdžanski strateški cevovod Oguz-Gabala-Baku koji snabdeva poluostrvo Abšeron pijaćom vodom.

U saopštenju se kaže da je azerbejdžanska protivvazdušna odbrana neutralisala raketu čiji su ostaci pali nedaleko od cevovoda.

Jermenija koristila balističke rakete, Jerevan demantuje

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su sa teritorije Jermenije u pravcu reona Gabala na severu zemlje lansirane balističke rakete, što je Jerevan demantovao.

"Balističke rakete su lansirane sa teritorije Jermenije u pravcu Gabale i Kurdamira 22. oktobra u devet sati po lokalnom vremenu", navodi se u saopštenju.

Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan negirala je tvrdnju Bakua o lansiranju raketa.

"Nikakve rakete nisu ispaljene sa jermenske teritorije u pravcu Azerbejdžana", istakla je ona, prenosi Sputnjik.

Jerevan: Neprijatelj zaustavljen prilikom pokušaja proboja

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je danas da su se sukobi nastavili duž cele linije fronta u Nagorno-Karabahu.

Prema sekretaru pres službe Šušan Stepanjan, azerbejdžanske trupe su pokušale proboj kroz jermenske snage, ali su odbijene, preneo je TAS S.

"U sredu uveče, situacija u Nagorno-Karabahu je bila relativno stabilna, povremeno je bilo tenzija. Sporadična pucnjava se odvija u skoro svim pravcima, neprijatelj je pokušao da nas iznenadi kroz centralnu liniju, ali su odbijeni", navela je Stepanjanova na svom Fejsbuku.

Alijev ne isključuje kulturnu autonomiju Nagorno-Karabaha

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev ne isključuje mogućnost davanja kulturne autonomije Nagorno-Karabahu.

"Postoji mnogo vrsta samoopredeljenja, postoje različiti tipovi zajednica", rekao je Alijev i dodao da na primer, postoji kulturna autonomija što se može videti na primeru evropskih razvijenih zemalja, gde ljudi imaju određena prava unutar svojih opština, unutar svojih zajednica, preneo je TASS.

"Kao u bilo kom mestu u Azerbejdžanu, Jermeni koji žive u našoj zemlji, takođe, mogu imati takve kontakte", rekao je predsednik Azerbejdžana u intervjuu za japansku medijsku grupu Nikei, koji je prikazan danas na azerbejdžanskom državnom kanalu AzTV.

Alijev je dodao da Baku nikada neće dozvoliti stvaranje druge jermenske države na teritoriji Azerbejdžana.

On je rekao i da se Azerbejdžan nikada neće složiti da održi referendum o samoopredeljenju Nagorno-Karabaha.

"Neće biti referenduma u Nagorno-Karabahu. Nikada nećemo pristati na to. Tokom pregovora se nismo složili i sada kada smo vratili većinu teritorija to ne dolazi u obzir", rekao je Alijev.

On je istakao da je pravo na samoopredeljenje važan faktor međunarodnog prava, ali da ne bi trebalo da krši teritorijalni integritet Azerbejdžana.

"Jermeni su već postigli samoopredeljenje. Oni imaju nezavisnu jermensku državu", istakao je Alijev.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.