Nastavljeni pregovori, Nemačkoj treba još vremena za vladu

Izvor: N1 televizija, 05.Feb.2018, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeni pregovori, Nemačkoj treba još vremena za vladu

Budući partneri u novoj nemačkoj vladi u ponedeljak su nastavili rad na okončanju koalicionog dogovora, ali sve češće izgleda da im je potrebno više vremena za postizanje dogovora, piše Asošijeted pres.

Konzervativni blok Unije kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrata na levoj strani prvobitno su postavili nedeljni rok za završetak pregovora o proširenju svog saveza u poslednje četiri godine ali, kada su počeli zvanični pregovori 26. januara, budžetirana su dva >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dodatna dana kao mera predostrožnosti.

Lider socijaldemokrata Martin Šulc objavio je kasnije popodne poruku na tviteru da su se strane dogovorile o merama za jačanje Evrope, uključujući i više investicija i veće resurse za borbu protiv nezaposlenosti mladih.

"Sada imamo stvarnu šansu da poboljšamo Evropu", tvitovao je on. "Trebalo bi da iskoristimo ovu priliku."

Ipak, na stolu su bile dve tačke koje su važne socijaldemokratama: ograničavanje upotrebe ugovora o privremenom radu i pokušaj suzbijanja razlika između javnog i privatnog sistema zdravstvenog osiguranja u Nemačkoj.

"Nisam siguran da možemo da završimo danas, možda će nam biti potrebno vreme do ranog sutra", izjavio je novinarima Folker Bufier, zamenik lidera Hrišćansko demokratske unije Merkelove, kada je stigao na razgovore.

Pokušaji u Nemačkoj da se sastavi vladajuća koalicija nakon izbora 24. septembra već traju najduže od Drugog svetskog rata. Neće završiti ovim razgovorima. Dogovor mora biti odobren glasačkim listićima članova socijaldemokrata, od kojih su mnogi skeptični nakon katastrofalnog izbornog rezultata. Taj proces trajaće nekoliko nedelja.

Pokušaj Merkelove da sastavi vladu sa dve manje stranke propao je u novembru. Šulc, koji je ranije isključio obnavljanje "velike koalicije" u Nemačkoj, potom je načinio zaokret za 180 stepeni.

Neuspeh u postizanju sporazuma ili odbacivanja ugovora od strane socijaldemokrata ostavio bi kao jedine održive opcije, manjinsku vladu Merkelove ili nove izbore.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.