Izvor: B92, 06.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja Huseinu

Bagdad -- U Bagdadu je nastavljeno suđenje bivšem predsedniku Iraka Sadamu Huseinu i sedmorici njegovih saradnika.

Danas je o masakru nad oko 150 šiita u selu Dudžajl, na severu Iraka, svedočila žena koja je sudu predstavljena kao Svedok A. U sudnici iza plavog paravana je žena, sudu predstavljena kao Svedok A. Izmenjenog glasa ona svedoči o događajima koji su usledili posle neuspelog atentata na Sadama Huseina 1982 u Dudžajlu.

Za razliku od jučerašnjeg suđenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bivši predsednik Iraka danas je bio tih dok je žena govorila o tome kako su nju i članove njene porodice tukli i mučili agenti obaveštajne službe Iraka: "Skinuli su mi odeću, podigli i raširili noge. Počeli su da me tuku i muče električnim šokovima. Tražili su da govorim. Bilo ih je više, možda petorica. Onda su me odveli u Crvenu sobu. Tamo su doveli i ženu i sina moga brata. Pitali su: Ko je otac deteta?. Rekli smo da je otac Jilan Gharb i da on nema nikakve veze sa atentatom i da ne zna ništa o Sadamu."

Inače, juče su se po prvi put od početka procesa pojavili svedoci otkrivenih lica. Dva muškarca su govorila o masovnim hapšenjima, mučenjima i ubistvima u Dudžajlu. Sadam Husein i njegovih sedam saradnika bi mogli biti osuđeni na smrt u slučaju da se ubistva i zločini počinjeni 1982. godine dokažu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.