Utorak, 06.12.2005.

14:03

Nastavak suđenja Huseinu

U Bagdadu je nastavljeno suđenje bivšem predsedniku Iraka Sadamu Huseinu i sedmorici njegovih saradnika.

Izvor: B92

Default images

Danas je o masakru nad oko 150 šiita u selu Dudžajl, na severu Iraka, svedočila žena koja je sudu predstavljena kao Svedok A. U sudnici iza plavog paravana je žena, sudu predstavljena kao Svedok A. Izmenjenog glasa ona svedoči o događajima koji su usledili posle neuspelog atentata na Sadama Huseina 1982 u Dudžajlu.

Za razliku od jučerašnjeg suđenja bivši predsednik Iraka danas je bio tih dok je žena govorila o tome kako su nju i članove njene porodice tukli i mučili agenti obaveštajne službe Iraka: "Skinuli su mi odeću, podigli i raširili noge. Počeli su da me tuku i muče električnim šokovima. Tražili su da govorim. Bilo ih je više, možda petorica. Onda su me odveli u Crvenu sobu. Tamo su doveli i ženu i sina moga brata. Pitali su: Ko je otac deteta?. Rekli smo da je otac Jilan Gharb i da on nema nikakve veze sa atentatom i da ne zna ništa o Sadamu.”

Inače, juče su se po prvi put od početka procesa pojavili svedoci otkrivenih lica. Dva muškarca su govorila o masovnim hapšenjima, mučenjima i ubistvima u Dudžajlu. Sadam Husein i njegovih sedam saradnika bi mogli biti osuđeni na smrt u slučaju da se ubistva i zločini počinjeni 1982. godine dokažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: