Narodna vojska kod Ilovajska zarobila 700 vojnika kijevskih snaga

Izvor: Vostok.rs, 01.Sep.2014, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna vojska kod Ilovajska zarobila 700 vojnika kijevskih snaga

01.09.2014. - Turčinov zatražio da se objavi dan žalosti

Narodna vojska je tokom protekla dva dana zarobila oko 700 ukrajinskih vojnika. Čak 80 odsto zarobljavanja dogodilo se po završetku borbi za Ilovajsk gde su kijevske snage pretrpele jedan od svojih najvećih poraza.

Ovu brojku je saopštio na konferenciji za štampu u Kijevu Vladimir Ruban, šef Centra za razmenu zarobljenika. Pri tom je ishod kijevskog napada na Ilovajsk nazvao „katastrofom“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<
Nešto pre Rubana, portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednosti i odbranu, Andrej Lisjenko, rekao je samo ovoliko:

„Situacija kod Ilovajska vanredno je teška. Ne bih da govorim o podrobnostima sve dok ne bude završena operacija izvlačenja naših snaga iz obruča. Krivci za situaciju biće kažnjeni“.

Narodna vojska slavi pobedu u Ilovajsku



Ni Ruban ni Lisjenko nisu otkrili koliko su snage hunte imale poginulih u borbama za Ilovajsk, ali je spiker Vrhovne Rade, Aleksandar Turčinov, već zatražio od Petra Porošenka objavi „dan žalosti za poginulim kod Ilovajska“.

Deo istine o „prokletom Ilovajsku“ otkrio je vođa ukrajinske ultranacionalisitičke poluvojne formacije Desni sektor Dmitrij  Jaroš.

Izjavio je da su „specijalni odredi“ te organizacije imali značajne gubitke na jugoistoku Ukrajine.

„Tokom poslednjih nedelja, u teškim borbama kod Saur-Mogile,  Amvrosijevke, Starobeševa i prokletog Ilovajska izgubili smo oko 30 naše braće iz Desnog sektora koji su bili dodeljeni dobrovoljačkim bataljonima „Dnjepar“ i 'Donbas'“ - istakao je Jaroš.

Kao jedan od uzroka poraza, Jaroš je naveo „nizak moralno-psihološki nivo, odsustvo borbenog duha i discipline nekih pripadnika Oružanih snaga Ukrajine“ i „panični strah u visokim kijevskim kabinetima dobrovoljačkog pokreta“.

Vođa Desnog sektora istakao je takođe „nestručnost nekih generala koji komanduju operacijama“, i „nezadovoljavajuće materijalno-tehničko snabdevanje jedinica na frontu“.

Po njegovim rečima, nedovoljno su naoružane ne samo dobrovoljačke jedinice, već i Oružane snage Ukrajine.

„Veći deo oklopne tehnike ne gubimo zbog toga što je napuštaju posade, već zato što je neispravna - ili ne može da se kreće ili da puca“ - naglasio je Jaroš.

Prema podacima Informacionog biroa armije jugoistoka Ukrajine, gubici ukrajinskih snaga u noći na 31. avgust iznosili su oko 120 ljudi (mrtvi i ranjeni).

Razoružano je i zarobljeno 200 ukrajinskih vojnika, navodi Informacioni biro.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: fakti.org    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Donjeck: Zarobljeno 700 ukrajinskih vojnika

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2014

Milicija u ukrajinskom regionu Donjecku zarobila je oko 700 ukrajinskih vojnika u poslednjih nekoliko dana, 80 odsto u blizini Iljovaska, rekao je u ponedeljak novinarima Vladimir Ruban, ukrajinski zvaničnik zadužen za razmenu zatvorenika...Milicija u Donjecku u poslednjih nekoliko dana zarobila je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.