Nariškin: Zapadne države ne razmatraju sajber prostor kao formu saradnje, nego naprotiv

Izvor: Vostok.rs, 18.Jun.2019, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nariškin: Zapadne države ne razmatraju sajber prostor kao formu saradnje, nego naprotiv

Direktor Službe za spoljno-obaveštajne poslove Sergej Nariškin izjavio je da njegova služba poseduje informacije da se spremaju sajber-napadi na Rusiju.
„Naravno, Spoljno-obaveštajna služba poseduje informacije o planovima za izvođenje takvih napada. Mi o tome informišemo naš vrh“, rekao je Nariškin. „Zapadne države ne razmatraju sajber prostor kao formu saradnje, nego naprotiv - kao još jednu arenu borbe protiv svojih geopolitičkih protivnika: Rusije, Kine i velikih regionalnih sila“, naglasio je Nariškin. On smatra da se u tome krije razlog zbog koje Zapad ne želi da se formiraju međunarodna pravila u sajber-prostoru. Nariškin je podsetio da strategija SAD predviđa izvođenje preventivnih sajber-napada. „Sigurno se nekome čini da je sajber-prostor idealno polje za hibridni rat, jer se sajber-metodama može uništiti infrastruktura celih država, bez prolivanja i jedne kapi krvi. Ipak, posledice vođenja rata u toj novoj, još uvek neregulisanoj sferi, mogu biti nepredvidljive i krajnje rušilačke, i za napadnute, ali i za one koji napadaju“, dodao je on. Pozivajući se na nepoznate izvore i bivše vladine zvaničnike, „Njujork tajms“ je objavio da su Sjedinjene Američke Države pojačale sajber-napade na energetski sistem Rusije i da tako pokazuju Trampovu odlučnost da agresivnije upotrebi sajber-alate. Američki predsednik je pisanje njujorškog medija ocenio kao izdaju države.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.