Napokon se oglasila: Nikada nismo razmatrali non-pejper

Izvor: B92, 24.Apr.2021, 17:59

Napokon se oglasila: Nikada nismo razmatrali non-pejper

Vlada Slovenije saopštila je da nikada nije razmatrala non-pejper o rešavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, u kome se pominje raspad BiH.

Saopštenje predstavlja odgovor Vlade na pismo bivšeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića, upućeno bivšem slovenackom predsedniku Milanu Kučanu, u kome on Sloveniji zamera da je "okrenula leđa" Bosni i Hercegovini "u korist velikosrpske i velikohrvatske opsesije o njenoj podeli".

"Aktuelna vlada Republike Slovenije nije nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razmatrala i uzimala u obzir takozvani non-pejper, koji se spominjao u vašim izveštajima proteklih dana", navodi se u saopštenju vladine pres službe u Ljubljani, povodom, kako je navedeno, "spekulacija i izveštaja o takozvanom non-pejperu".

"Isto tako, ni Vlada, kao ni bilo koje vladino telo, nisu razmatrali, pripremali niti diskutovali o bilo kojem izveštaju iz 2011., kako to tvrdi gospodin Mustafa Cerić u pismu bivšem slovenačkom predsedniku Milanu Kučanu, kao ni o navodnom non-pejperu koji se odnosi na njega", navodi se u saopštenju slovenačke vlade.

Kako se dodaje, Vlada Slovenije ni bilo koje njeno telo, takođe, nisu se bavili u bilo kakvom kontekstu cepanjem Bosne i Hercegovine kako se to pominje u navodnom dokumentu.

"Ni Ministarstvo spoljnih poslova, kao ni bilo koje drugo ministarstvo aktuelne Vlade Republike Slovenije nisu bili uključeni u bilo koje aktivnosti te vrste", navodi se u saopštenju.

Slovenija, kako se ističe, zajedno sa ostalim akterima u regionu, u Evropskoj uniji i šire, preduzima sve napore da ubrza integraciju Zapadnog Balkana u evro-atlantske integracije, i čineći tako, uverena je da nijedan korak u tom pravcu ne bi trebalo da ugrozi mir i koegzistenciju u BiH i regionu Zapadnog Balkana u celini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.