Napadi na Tajlandu nisu povezani sa islamskim terorizmom

Izvor: N1 televizija, 12.Avg.2016, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi na Tajlandu nisu povezani sa islamskim terorizmom

Tajlandska policija saopštila je da bombaški napadi u kojima je poginulo nekoliko ljudi, a ranjeno više desetina, nisu povezani s islamskim terorizmom, prenosi AP.

Više eksplozija je tokom noći i danas pogodilo četiri grada u centralnom i južnom delu zemlje, a medju povređenima u letovalištu Hua Hin ima 10 stranaca.

Policijski zvaničnik Krisana Patanačaren izjavio je da je prerano reći ko je odgovoran za napade, ali da su sigurni da "nisu povezani s terorizmom".
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
BBC prenosi da je u napadima poginulo četvoro ljudi i da iza njih verovatno stoje separatistički pobunjenici.

Dve osobe su stradale kada su četiri bombe eksplodirale na promentnoj ulici u turističkom gradu Hua Hin. Eksplozije su se čule i u gradovima Puket, Trang i Surat Tani.

Bombe u Hua Hinu su bile daljinski aktivirane, a bile su sakrivene u cveću na ulici u kojoj se nalaze restorani, kafići i ulični prodavci.

AP navodi da vreme i obim napada sugerišu da su ih izveli protivnici vladajuće hunte, koja je prošlog vikenda organizovala uspešan referendum o ustavu za koji kritičari kažu da će ojačati vlast vojske narednih godina.

Hunta tvrdi da je odbrana monarhije najviši prioritet, a vojska i njeni saveznici žele da obezbede mirnu sukcesiju 88-godišnjeg kralja Pumipuna Adunjedeta.

Napadi su izvedeni na rodjendan tajlandske kraljice Sirikit.

Tajland je pogodjen političkim nasiljem od kada je milijarder Taksin Šinavatra zbačen sa čela vlade u vojnom puču 2006, pošto su ga demonstranti optužili za korupciju, zloupotrebu vlasti i vredjanje kralja.

Usledila je borba za vlast izmedju njegovih pristalica i protivnika, a vlada njegove sestre Jingluk Šinavatra, koja je postala premijer 2011, zbačena je u puču 2014.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.