Napadač u Stokholmu želeo da se osveti Švedskoj

Izvor: N1 televizija, 20.Feb.2018, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadač u Stokholmu želeo "da se osveti" Švedskoj

Rahmat Akilov, osumnjičen za napad kamionom u Stockholmu, rekao je da teroristički napadi poput njegovog "ciljaju na privlačenje pažnje" kako bi građani u pogođenim državama bili svesni šta njihovi parlamenti i vlade čine protiv kalifata.

Akilov je rekao da je želeo da se osveti Švedskoj zbog onoga što ona čini protiv kalifata.

Želeo sam da Švedska "zaustavi učestvovanje u borbi protiv kalifata i prestane da šalje vojnike u ratnu zonu", rekao je. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Nije ga inspirisao neki posebni napad "jer ih je bilo mnogo", ali je bio upoznat s napadima vozilima u Berlinu, Londonu i Nici.

Sudu je priznao i da je video objave drugih napadača i pozive Islamske države na internetu na nove napade.

Ovaj Uzbekistanac se u aprilu 2017. zabio kamionom u pešake u švedskoj prestonici, ubivši petoro ljudi. Danas je odgovarao pred sudom trećeg dana svog procesa.

Akilov je nakon napada pobegao, ali je uhapšen nekoliko sati kasnije.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.