Napadač sa Novog Zelanda izveden pred sud

Izvor: VOA, 16.Mar.2019, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadač sa Novog Zelanda izveden pred sud

Glavni osumnjičeni za napad na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, u kojem je ubijeno 49 osoba, izveden je u subotu pred sud.   Brenton Tarant, 28-godišnji australijski državljanin i ekstremni desničar optužen je za ubistvo, a nakon što je napustio sudnicu, sudija je rekao da "je razumno pretpostaviti da će biti još optužnica". Uhapšena su još dva navodna saučesnika, a policija pokušava da utvrdi da li su i do koje mere bili umešani u napad. Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je na konferenciji za novinare u subotu ujutro rekla da je Tarant nameravao da nastavi napad, ali da je to sprečeno kada je uhapšen. Ardern je masovnu pucnjavu nazvala "neverovatrnim činom nasilja" i obećala izmenu zakona o oružju. Dodala je da je napadač imao pet pušaka, od kojih su dve bile polu-automatske. Svo oružje je legalno kupljeno. Takođe je rekla da ni Tarant niti navodni saučesnici nisu bili na spiskovima osumnjičenih terorista na Novom Zelandu ili u Australiji. Australijski premijer Skot Morison rekao je da je osumnjičeni "ekstremno desničarski nasilni terorista". Napad je izveden tokom molitvi u petak, kada su u objema džamijama bile stotine vernika. Zvaničnici su saopštili da je 41 osoba ubijena u džamiji Al nur, a sedmoro u džamiji Linvud, udaljenoj deset minuta vožnje. Među 48 povređenih su i deca. Tarant je prema navodima australijskih medija bio lični trener, a 2011. počeo je da putuje po inostranstvu. Navodno je putovao po Evropi, uključujući i Balkan, i Aziji, gde je posetio i Severnu Koreju. Među žrtvama napada su imigranti iz Jordana, Saudijske Arabije, Turske, Indonezije i Malezije. Neki su veći identifikovani, među njima i 71-godišnji Daud Nabi, Halid Mustafa, izbeglica iz Sirije i Hosne Ara koja je ubijena dok je tragala za suprugom koji je preživeo napad.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

MRAČNE VEZE MONSTRUMA I POPULARNOG JUTJUBERA Pre napada pozvao je ljude da ga zaprate, a sada iskaču zastrašujući detalji o KONTROVERZNOJ ZVEZDI

Izvor: Blic, 16.Mar.2019

Napadač na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu Brenton Tarant, pozvao je pre masakra ljude da prate slavnog Jutjubera Pjudpaja. Pjudipaj je odmah na “Tviteru” rekao da mu se smučilo što je ubica izgovorio njegovo ime.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.