Izvor: RTS, 13.Avg.2022, 16:20

Napadač na Ruždija simpatizer Iranske revolucionarne garde; Hezbolah: Ne znamo ništa o napadu

Zvaničnik libanske oružane grupe Hezbolah, koju podržava Iran, tvrdi da ta grupa nema informacija o napadu nožem na pisca Salmana Ruždija, dok televizija En-Bi-Si prenosi, pozivajući se na izvor iz policije, da je napadač na pisca gajio simpatije prema šiitskom ekstremizmu i ciljevima Iranske revolucionarne garde.
Zvaničnik Hezbolaha, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je agenciji Rojters da ne znaju ništa o toj temi, pa je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neće ni komentarisati.

Hezbolah podržava Iran, čiji je nekadašnji vrhovni vođa, ajatolah Homeini, 1988. godine izdao fatvu ili verski edikt, pozivajući muslimane da ubiju Ruždija zbog bogohuljenja. 
Ruždijeva knjiga "Satanski stihovi" zabranjena je u Iranu, a mnogi muslimani je smatraju bogohuljenjem. Zbog romana je deo muslimanskog sveta izašao na ulice, a prekinuti su diplomatski odnosi Velike Britanije i Irana.
Iran je ponudio preko tri miliona dolara nagrade za osobu koja ubije Ruždija, pa je pisac dobio policijsku zaštitu.
Muslimani su roman smatrali uvredom za islam. Zamerali su, između ostalog, što su dve prostitutke u knjizi nazvane po suprugama proroka Muhameda. Sam naslov se odnosi na dva stiha koje je Muhamed izbacio iz Kurana zato što je verovao da su inspirisana đavolom. 
U talasu protesta protiv Ruždija nekoliko ljudi je ubijeno u neredima u Indiji. Japanski prevodilac knjige "Satanski stihovi" je izboden na smrt 1991. godine, dok je nekoliko meseci kasnije nožem izboden italijanski prevodilac, a norveški izdavač knjige je upucan - obojica su preživeli.
Napadač gajio simpatije prema šiitskom ekstremizmuNapadač na Ruždija je priveden, a policija veruje da nije imao saučesnike. Saopšteno je da je reč o 24-godišnjem Hadiju Mataru iz Nju Džerzija. Motiv napada još nije poznat.

Matar je optužen za pokušaj ubistva i napad, saopštili su tužioci.
"Osoba odgovorna za jučerašnji napad, Hadi Matar, sada je zvanično optužena za pokušaj ubistva drugog stepena i napad drugog stepena", naveo je tužilac u saopštenju.
Matar je navodno gajio simpatije prema šiitskom ekstremizmu i ciljevima Iranske revolucionarne garde (IRGC), utvrđeno je pregledom njegovih naloga na društvenim mrežama, javila je televizija En-Bi-Si Njujork, pozivajući se na izvor iz policije upoznat sa istragom.
Napadač na Ruždija je rođen u Kaliforniji, a nedavno se preselio u Nju Džerzi, navedeno je u izveštaju američke televizije, koja navodi i da je napadač kod sebe imao lažnu vozačku dozvolu, preneo je Rojters.
Iran još nije zvanično reagovao na napad na Ruždija, ali je nekoliko iranskih novina pohvalilo njegovog napadača.
Ruždi na respiratoru, ne može da govori Britanski pisac napadnut je u petak u saveznoj američkoj državi Njujork uoči održavanja tribine na kojoj je trebalo da učestvuje. Ruždija je napadač više puta ubo u vrat na bini amfiteatra Instituta u okrugu Iri. 
Ruždijev agent Endru Vajli saopštio je ranije danas da je pisac na respiratoru i da ne može da govori.
"Vesti nisu dobre. Salman će verovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra izbodena i oštećena", rekao je Vajli.
Lekar koji se zatekao na prijemu slavnog književnika u bolnicu opisao je Ruždijeve rane kao "ozbiljne, ali izlečive".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.