Izvor: RTS, 12.Avg.2022, 17:39

Njujork, napad na Ruždija

Britanski pisac Salman Ruždi napadnut je saveznoj američkoj državi Njujork uoči održavanja tribine na kojoj je trebalo da učestvuje. Ruždija je napadač više puta ubo u vrat na bini amfiteatra Instituta u okrugu Iri.
Ruždi, koji je rođen u Indiji, čije je roman doveo do pretnji smrću i fatve iranskog režima, prikazan je kako leži na podu amfiteatara Instituta "Šatokva".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kako je saopštila policija, Ruždija je napadač ubo u vrat na bini amfiteatra instituta u okrugu Iri koji se nalazi na zapadu savezne američke države Njujork, prenosi Njujork tajms.
Očevici navode da je Ruždi izboden "deset do 15 puta". Ležao je u lokvi krvi dok se publika i prisutni policajac uhvatio u koštac sa napadačem, koji je savladan i odveden u pritvor.
Osoba koja je trebalo da bude moderator tribine pretrpela je lakšu povredu glave.
Guvernerka države Njujork Keti Hočul rekla je na konferenciji za novinare da je policajac spasao Ruždijev život i kao i život moderatora tribine. 
Ruždi je prevezen helikopterom u lokalnu bolnicu. Britanski Telegraf navodi da je njegov agent rekao da pisca trenutno operišu.
Prvu informaciju o napadu dao je izveštač Asošiejted presa koji je rekao da je video kako muškarac upada na binu i počinje da udara ili ubada Ruždija dok je predstavljan.

Ruždijeva knjiga "Satanski stihovi" zabranjena je u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohulnom.
Godinu dana kasnije, tadašnji iranski lider ajatolah Homeini izdao je fatvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt. 
Iran je takođe ponudio preko tri miliona dolara nagrade za osobu koja ubije Ruždija.
Tajms ov Izrael navodi da se iranska vlada odavno distancirala od Homeinijevog dekreta, ali je antiruždijevsko raspoloženje ostalo.
Pre deset godina, poluzvanična iranska verska fondacija povećala je nagradu za ubistvo Ruždija sa 2,8 miliona dolara na 3,3 miliona dolara.
Ruždi je tada odbacio tu pretnju, rekavši da "nema dokaza" da su ljudi zainteresovani za nagradu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pisac Salman Ruždi hitno operisan nakon napada nožem

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Avg.2022

Salman Ruždi (Salman Rushdie), britanski autor indijskog porekla, hitno je operisan 12. avgusta nakon što je više puta uboden nožem u vrat na književnom događaju u Njujorku. Ruždi je helikopterom prebačen u bolnicu na operaciju, rekao je njegov agent Endrju Vajli (Andrew Wylie) u saopštenju,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.