Napad u Istanbulu: 36 osoba poginulo, 147 povređenih

Izvor: N1 televizija, 28.Jun.2016, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad u Istanbulu: 36 osoba poginulo, 147 povređenih

Prema poslednjim informacijama, najmanje 36 osoba je poginulo, a 147 je povređeno u tri eksplozije koje su se dogodile na aerodromu Ataturk u Istanbulu, potvrdio je turski premijer.

Zvaničnici kažu i da je policija pucala na osumnjičene u pokušaju da ih neutrališe, pre nego što su aktivirali još neke bombe.

Kako je naveo ministar pravde Bekir Bozdag, trojica bombaša samoubica su se raznela. On je rekao da je jedan od napadača prvo otvorio vatru iz kalašnjikova, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << a zatim se razneo na ulazu u zgradu aerodroma, blizu obezbeđenja. Druga eksplozija dogodila se na trotoaru ispred zgrade.

Zvaničnici kažu da nije bilo eksplozija unutar zgrade aerodroma.

Jedan od očevidaca je nešto ranije rekao za CNN Turkish da su se sa parkinga čuli pucnji, pa se pretpostavlja da se radilo o razmeni vatre osumnjičenih i policije.

Predsednik Erdogan je održao hitan sastanak s premijerom Jildirimom i načelnikom Generalštaba. On je poručio da je napad zapravo materijal za propagandu protiv Turske, ali da zemlja ima snage da se odupre terorističkim organizacijama.

Izvor iz policije kaže da se veruje da je ISIL iza napada, jer je targetiranje turista njihov metod, ali još nema zvanične potvrde. Niko još nije preuzeo odgovornost za napad.

Policajci s automatskim oružjem zaustavljaju vozila na 200 metara od ulaza na aerodrom i kontrolišu ih. Mnogi putnici su u blizini aerodroma na ulicama i ne znaju da li će putovati ili ne.

Svi putnici sa aerodroma Ataturk su evakuisani a letovi su otkazni.

Nema informacija da među povređenima ima državljana Srbije

Generalni konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković rekao je Beti da je u kontaktu s bolnicom Bakirkoju u koju su dopremljeni poginuli i povređeni posle bombaškog napada na aerodromu i da "nema podataka" da među njima ima srpskih državljana.

Marković je rekao da je u stalnom kontaktu i s policijom u Istanbulu i da od njih očekuje blagovremene informacije koje bi se eventualno ticale srpskih državljana.

Generalni konzul je potvrdio da je avion Turkiš erlajnsa na liniji iz Beograda sleteo na aerodrom Ataturk u 23 sata po lokalnom vremenu, kao i da su putnici i dalje u letelici.

Među putnicima je i Odbojkaški tim Srbije koji je, preko Istanbula, krenuo u Teheran.

Tim menadžer odbojkaša Srbije Laslo Lukač kaže da je kompletna reprezentacija bezbedna, da su u avionu i da će ostati u Istanbulu dok se ne sredi situacija.

Ministar sporta Vanja Udovičić razgovarao je sa selektorom Nikolom Grbićem koji mu je preneo da su svi dobro i da je plan da prespavaju u hotelu u Istanbulu i sutra nastave put ka Iranu.

Odmah nakon napada taksisti su prevozili ranjene ljude u obližnje bolnice, a na lice mesta su upućene brojne ekipe hitne pomoći, njih 49.

SAD su stopirale sve letove ka Istanbulu a neke od vodećih avio kompanija su otkazale letove ka tom gradu za sredu.

Takođe, za sada su otkazani letovi iz Istanbula i putnici su raspoređeni po hotelima.

Podsetimo, radi se o najvećem aerodromu u zemlji. Inače, aerodrom Ataturk je jedan od najbolje obezbeđenih aerodroma u svetu, i jedan od 11 najprometnijih, treći u Evropi.

Društvena mreža Fejsbuk je aktivirala Safety Check za sve koji se nalaze u Turskoj kako bi izvestili svoje bližnje o svojoj bezbednosti. S obzirom da su mnoge telefonske linije blokirane i da je teško uspostaviti komunikaciju s aerodroma, Safety Check se čini kao najlakša opcija za to.

Podsetimo, ovo je treći napad u Istanbulu u toku ove godine - jedan je bio napad na policijski autobus, a njega su izveli Kurdi, dok su za druga dva odgovornost preuzeli teroristi Islamske države.

Eksperti tvrde da je cilj terorističkih napada u Turskoj da naštete ekonomiji i turizmu, ključnim sektorima.

Saldiri ani 2 pic.twitter.com/T5fAKKjv0Y

Atatürk havalimanında patlamalar silah sesleri pic.twitter.com/EqAz8TUuLK

PHOTO: Injured being cared for at Ataturk airport in #Istanbul#Turkey - @sendika_orgpic.twitter.com/8KqhBsoKg4

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.