Napad prirodan odgovor na izraelsku okupaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2016, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Napad prirodan odgovor na izraelsku okupaciju"

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) saopštila je danas da su Palestinci koji su izveli sinoćni napad na pijaci u centralnom delu Tel Aviva delovali individualno, iako pripadaju studentskoj grupi te organizacije.

PLO je ocenila da je akcija dvojice mladića "prirodan odgovor" na izraelsku okupaciju, preneli su izraelski mediji.

"Izrael najavljuje u svakoj prilici svoje protivljenje mirovnom procesu i umesto toga bira snagu svoje armije. Izrael mora okončati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << okupaciju palestinske zemlje", navedeno je u saopštenju.

Portparol PLO Munir Džarub optužio je Izrael za nasilje protiv palestinskog naroda.

"Izrael mora shvatiti da je izabrani put nasilja, rušenja domova, dopuštanje svakodnevnog ulaska jevrejskih naseljenika na Haram al-Šarif ( Brdo hrama, kako kažu Jevreji,na kome se nalazi džamija Al -Aksa, treća po značaju u islamu) i egzekucija Palestinaca urodio rezultatima", rekao je Džarub, naglasivši da se napad u Tel Avivu dogodio posle perioda u kom je Izrael izabrao da ignoriše pozive na mir i u odsustvu vizije koja obećava prava palestinskom narodu.

Džarub je ocenio da Izrael preterano koristi vojnu silu i ne štedi ni ostarele Palestince, žene i decu i ne razume da su izraelski zločini deo njihovog svakodnevnog života.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao je za danas sastanak užeg sastava vlade, zaduženog za bezbednost u vojnom štabu u Tel Avivu nedaleko od poprišta napada, u kome je poginulo četvoro ljudi. Netanjahu je tamo održao konsultacije sa bezbednosnim zvaničnicima odmah prošle noći po povratku iz posete Moskvi i obišao mesto napada.

"Dogodilo se ovde vrlo teško, hladnokrvno ubistvo od strane gnusnih terorista. Imali smo diskusije o čitavom nizu ofanzivnih i defanzivnih mera protiv tog fenomena", rekao je on, kako prenosi izraelski list Haarec.

"Biće čvrste akcije ne samo da se locira svako ko je sarađivao sa ovim ubistvom, već takođe da se spreče drugi napadi. Delovaćemo hrabro i inteligentno", zaključio je Netanjahu.

Broj mrtvih u Tel Avivu porastao na četiri

Broj poginulih u napadu dva Palestinca na otvorenoj pijaci Sarona u centralnom Tel Avivu kraj Ministarstva odbrane i sedišta armije porastao je na četiri, a šestoro ljudi je ranjeno, javili su izraelski mediji.

"Dvojica terorista su otvorila vatru na civile", rekao je komandir policije u Tel Avivu Moše Edri, dodavši da je jedan od uhvaćenih napadača prenet u bolnicu jer je ranjen. Policija je najpre mislila da su bila trojica napadača, ali je to kasnije odbacila, preneo je u utorak kasno uveče AP.

Oni su nosili odela i sedeli u jednom restoranu pre nego što su počeli nasumice da pucaju na prolaznike.

"Sedeo sam u restoranu, a oni su ustali i počeli da pucaju. Pre toga su naručili nešto da jedu i ponašali se kao svaki drugi gost. Imali su tašne, nisu vikali ništa, samo su uzeli svoje oružje i počeli da pucaju" rekao je menadžer restorana.

Policija je saopštila da su dvojica napadača članovi iste porodice iz palestinskog sela Jata, u blizini Hebrona na Zapadnoj obali koji je bio žarište nasilja tokom nedavnog talasa nemira, navodi AP.

Incident se dogodio u četvrti sa brojnim kafeima i restoranima u samoj blizini centralnog štaba vojske i objekta Ministarstva odbrane Izraela.

Najnoviji napad je prvi nakon zatišja koje je usledilo posle gotovo svakodnevnih palestinskih napada na Izraelce koji su počeli u oktobru i trajali nekoliko meseci, navodi Rojters.

109

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pucnjava u Tel Avivu, jedna osoba ubijena, više ranjenih (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jun.2016

TEL AVIV - Najmanje jedna osoba je ubijena, a osam je ranjeno u pucnjavi u tržnom centru u srcu Tel Aviva, nedaleko od Ministarstva odbrane, javljaju izraelski mediji...Osumnjičeni napadač je "neutralizovan", dodaju isti izvori i navode da leži na trotoaru ulice Haarba koja je potpuno zatvorena...Policija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.