Izvor: B92, 16.Feb.2010, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Parizjen": Vojnici bili zamorčići

Pariz -- Francuska je izložila svoje vojnike nuklearnoj eksploziji u Alžiru 60-ih godina, da bi proučavala posledice radijacije na ljude, objavio je list "Parizjen".

Ovaj dnevnik se pozvao na poverljivi izveštaj vojske iz tog perioda. Prema tom izveštaju, cilj je bio da se prouče efekti atomskog oružja na ljude, kako bi se budući vojnici bolje pripremili za borbu.

Francuska vlada je prošle godine obećala da će platiti odštetu žrtvama nuklernih probi i Alžiru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su sprovodene između 1960. i 1966. godine, čime je priznala vezu između eksplozija i bolesti poput raka, od kojih su u međuvremenu oboleli pojedini veterani.

Međutim, vlada je tvrdila da su probe sprovođene uz najveće moguće mere zašstite, dok "Parizjen" navodi zvanični vojni izvestaj, u kome piše da je vojska namerno poslala vojnike na rizične manevre 25. aprila 1961. godine.

Neki od vojnika koji su učestvovali u eksperimentima u Alžiru, a kansije i u Francuskoj Polineziji, rekli su da im je tokom eksplozija naređeno da legnu i pokriju oči, a da pri tom na sebi nisu imali ništa osim šorceva i majica.

"Jedan od ciljeva bio je da se "prouče fizički i psihološki efekti atomskog oružja na ljude, kako bi se dobili potrebni elementi za fižičku i psihološku pripremu modernih boraca", navedeno je u izveštaju koji prenosi francuski dnevnik.

Ministar odbrane Erve Moren je rekao tom listu da ne zna za izveštaj. "Radioaktivne količine kojima su izloženi tokom proba su bile veoma niske", rekao je on, kako prenosi Rojters.

"Parizjen" piše da je u probama 1961. godine učestvovalo oko 300 vojnika i da je patrolama naređeno da ulaze u pogođena područja odmah posle eksplozije.

Posle Alžira, Francuska je vršila nuklerane probe i u Francuskoj Polineziji, između 1966. i 1996. godine, a neki bivši vojnici kažu da im je rečeno da idu u pogođena područja odmah posle eksplozije kako bi ispitali posledice

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Parizjen": Francuska koristila vojnike kao zamorčiće

Izvor: SrbijaNet.rs, 16.Feb.2010

Francuska je namerno izložila svoje vojnike nuklearnoj eksploziji u Alžiru šezdesetih godina, kako bi proučavala posledice radijacije na ljude, objavio je danas francuski dnevnik "Parizjen", pozivajući se na poverljivi izveštaj vojske iz tog perioda. Prema tom izveštaju, cilj je bio da

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Atomski zamorčići

Izvor: Večernje novosti, 16.Feb.2010

Skandal u Francuskoj - dnevnik "Parizjen" objavio da je Francuska namerno izložila svoje vojnike nuklearnoj eksploziji u Alžiru šezdesetih godina da bi proučavala posledice radijacije na ljude

Nastavak na Večernje novosti...

Francuska vršila nuklearne eksperimente na svojim vojnicima

Izvor: Vesti-online.com, 17.Feb.2010, 15:04

Francuska vlada je vlastite vojnike namerno izlagala nuklearnom zračenju kada je 60-ih godina izvodila nuklearne probe u Alžiru kako bi "proučavala delovanje atomskog oružja na ljude", piše francuski list "Le Parisien“ na osnovu tajnih vojnih dokumenata...Pedeset godina posle prve atomske eksplozije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.