Nakon 40 godina obelodanjena tajna smrti Jurija Gagarina

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2013, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon 40 godina obelodanjena tajna smrti Jurija Gagarina

14.06.2013. -

Posle više od 40 godina tajnosti, objavljen je pravi uzrok smrti prvog čoveka u svemiru, sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina. Istaknuti ruski kosmonaut Aleksej Leonov otkriva istinu, koja se krila  iza događaja tog tragičnog dana.

Aleksej Leonov, prvi čovek koji je rukovodio svemirskom šetnjom  1965. godine, već više od  20 godina pokušava da dobije dozvolu da otkrije detalje o tome šta se desilo sa legendarnim  Jurijem Gagarinom,  marta 1968. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << godine.

U to vreme,  Državna komisija, osnovana da istraži nesreću (u kojoj je Leonov učestvovao), zaključila je da je posada aviona MiG-15UTI, koju su činili Jurij Gagarin i iskusni instruktor Vladimira Seriogin, pokušala da izbegne strano telo - guske ili balon - izvođenjem manevra, koji je i doveo do kovita i, na kraju, sudara sa zemljom. Oba pilota su poginula u tom probnom letu.

"Civili bi poverovali u taj zaključak, ali ne i profesionalci", rekao je Leonov za RT. Leonov je oduvek imao čvrst stav protiv tajnosti oko Gagarinove smrti, a hteo je da bar njegova porodica sazna istinu.

"U stvari, sve se drugačije odigralo", kaže on.

Prema izveštaju sa kojeg  je skinuta oznaka tajnosti, iza tragičnog incidenta stoji ljudski faktor - neovlašćeni borbeni avion SU-15  je leteo opasno blizu Gagarinovog aviona.

"U ovom slučaju, pilot SU-15 nije pratio pravila, silazeći ka visini od 450 metara. To znam jer sam bio tamo, čuo sam zvuk i razgovarao sa svedocima. U toku davanja punog potiska, avion je smanjio udaljenost na 10 do 15 metara u oblacima, prošao blizu Gagariovog aviona, okrenuo svoj avion, poslavši  tako Gagarinov avion u kovit -duboku spiralu, da budem precizniji – pri brzini od 750 kilometara na sat, "kaže Leonov.

Međutim, još uvek nije obelodanjeno ime čoveka, koji je odgovoran za Gagarinovu smrt. Čuvanje njegove  anonimnosti je uslov pod kojim je Leonovu dozvoljeno da govori o tome. Jedino se zna da pilot  sada ima 80 godina i da je lošeg zdravlja.

"Obećao sam da ga neću imenovati", rekao je Leonov.

Godinama su teorije zavere obavijale  događaje koji su se desili tog dana. Među njima se spominjalo i samoubistvo –pa  čak i sudar sa NLO-om.

U svakom pogledu, slučaj je zatvoren, i svi treba da saznaju istinu.  Takav je zaključak prve žene u svemiru, ruskinje Valentine Tereškove. Ona je govorila na konferenciji za novinare u sedištu UN-a u Beču, gde je učestvovala na konferenciji Komiteta za mirno korišćenje svemira.

"Jedino žalim je što je trebalo toliko vremena da se otkrije istina ", rekla je ona. "Ali, konačno možemo odahnuti."

Za Tereškovu, Gagarinova smrt nije bila samo tragedija, već i završetak karijere. Država joj jednostavno više nije dozvolila  da poleti, jer bi  mogućnost gubitka drugog kosmonauta  takvog renomea, jednostavno bila katastrofalna.

"Zabranili su mi da ikad više poletim, čak i da pilotiram  avionima. Reperkusije smrti jednog kosmonauta su bile toliko velike da su hteli da me drže na sigurnom. "

Ali izvor najdublje tuge Tereškove još uvek leži u Gagarinovoj smrti. Pokušala je da zadrži suze, govoreći: "Još uvek mi nedostaje. To je gubitak ne samo za nas kolege kosmonaute, već i za celu zajednicu. "

 

Izvor: RT    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.