Najviši vodostaj Save u Hrvatskoj u poslednjih 50 godina

Izvor: Blic, 20.Sep.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviši vodostaj Save u Hrvatskoj u poslednjih 50 godina

Vodeni talas koji je tokom noći Savom stigao iz Slovenije u Hrvatsku manji je od očekivanih 620 centimentara, mada Sava ima najviši vodostaj u toku kroz Hrvatsku, u zadnjih 50 godina, javljaju danas hrvatski mediji.

Posle prolaza vodenog talasa tokom prošle noći, poslednjih sati se stanje na terenu postepeno stabilizuje, navodi nezavisni hrvatski portal Indeks.

Visina vodostaja izmerenog u ponoć iznosio je 464 centimetra kod Zagreba, a jutros je iznosio 461 centiemntar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok je kod Jesenice sinoć u 21 sat bio 580 centimenata, manje od očekivanih 620, i sada je nivo Save u opadanju.

Srbiji ne preti poplavni talas

Srbiji ne preti opasnost od poplavnog talasa koji je zahvatio Sloveniju i Hrvatsku, iako se od utorka, 21. septembra očekuje povećanje vodostaja na Savi.

Kako je navedeno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) usled velikih količina padavina koje su, u protekla dva dana, pale na teritoriji Slovenije i Hrvatske, vodostaji na Savi kroz Srbiju će od utorka biti u većem porastu.

Međutim, iz RHMZ-a ističu da se ne očekuje da će se prognozirani vodostaji na Savi približiti granicama za preduzimanje mera redovne odbrane od poplava.

Iz hrvatskog Državnog centra za odbranu od poplava procenjuje da dolazi do stagnacije i opadanja vodostaja na području Zagreba i da vodeni talas ide dalje nizvodno od Zagreba prema Sisku, javlja hrvatska agencija Hina.

Vanredno stanje na severozapadu Hrvatske traje već treći dan.

Do sada su se izlile ruke Mura, Sava, Sutla, Kupa i Lonja, a najteže je bilo u selima Drenje Brdovečko, Zdenci Brdovečki, Javorje, Ključ, Samoborski Otok i druga.

Visoki vodostaj reke Glogovnice u mestu Gradac kod Vrbovca prouzrokovao je sinoć napuknuće mosta, pa je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu od Vrbovca do Bjelovara, kao i pravci od Jankomira do Velike Gorice pošto je nabujala Sava kod Velike Gorice u jutarnjim satima stigla gotovo do ruba nasipa.

Vode na putevima ima i u Istri, na području Buja, Umaga i Novigrada, pa je zatvoren putni pravac od Umaga ka Bujama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.