Najveća albanska partija se povukla iz vlade Makedonije

Izvor: Blic, 01.Apr.2016, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća albanska partija se povukla iz vlade Makedonije

Stranka Demokratska unija za integracije (DUI), Alija Ahmetija, najveća albanska partija u Makedoniji, objavila je danas da je povukla svoje ministre iz vlade Makedonije u kojoj je u koaliciji sa VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Takva odluka donesena je kasno sinoć na sednici Predsedništva DUI, a mediji i analitičari ocenjuju da DUI izlazi iz vlade da bi osigurala da vanredni parlamentarni izbori budu održani 5. juna i da ne bi bilo ponovnog odlaganja.

Izbori su već >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jednom odloženi zato što su makedonska opozicija, SAD i EU ocenili da ne postoje uslovi da budu fer i kredibilni.

Drugo tumačenje napuštanja vlade je da se DUI odlučila na povlačenje ministara otkako su se na internetu pojavili snimci navodnih privatnih razgovora visokih funkcionera te stranke koji ih kompromituju.

Nezvanično, moguće je i da predsednik stranke Ali Ahmeti ostane u koaliciji sa makedonskom nacionalnom strankom VMRO-DPMNE, ali da zameni ministre.

Vlada Makedonije ima 26 članova, zajedno sa premijerom, a posle povlačenja ministara iz DUI ostaće bez trećine ministara.

Makedonski ustav u takvom slučaju predvidja celovitu skupštinsku proceduru za izbor nove vlade, za šta nema vremena jer je Sobranje donelo odluku da će se samoraspustiti 7. aprila da bi izbori bili održani 5. juna.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.