Najgora oluja u deceniji: Sveti Juda nad zapadnom Evropom

Izvor: NaDlanu.com, 28.Okt.2013, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najgora oluja u deceniji: "Sveti Juda" nad zapadnom Evropom

Najgora oluja u poslednjoj deceniji, nazvana "Sveti Juda", pred vratima Velike Britanije i Francuske. Vetar je brži od sto kilometara na sat, pada jaka kiša, a u Francuskoj je više desetina hiljada domaćinstava bez struje.

Britanija i Francuska spremaju se za najgoru oluju u poslednjih deset godina, nazvanu "Sveti Juda". Britaniji preti haos u saobraćaju, a na severozapadu Francuske je bez električne energije već ostalo 30.000 domaćinstava.Britanska Meterološka služba upozorila >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << je na mogućnost rušenja stabala, oštećenja zgrada i poremećaja u snabdevanju električnom energijom i u saobraćaju, prenela je agencija AFP.Oluja je sinoć stigla do jugozapadne obale Engleske, a procenjuje se da bi u prvih šest do devet sati moglo da padne između 20 i 40 mililitara kiše, uz šanse za poplavu na pojedinim područjima.Meteorolozi, uz to, na jugu Engleske i Velsa očekuju vetar jačine 100 do 115 kilometara na sat, pri čemu bi udari mogli da dostignu brzinu veću i od 130 kilometara na sat.U Londonu se očekuju velike gužve u saobraćaju, budući da su kompanije za železnički prevoz "First kapital konekt", C2C, "Grejter Anglija" i "Sadern end Getvik ekspres" saopštile da neće saobraćati dok to ne bude bezbedno.Londonski aerodrom "Hitrou" očekuje da će biti otkazano najmanje 30 letova, a kompanija "Eurostar", koja upravlja železničkim prevozom ispod Lamanša, najavila je sinoć da neće saobraćati do jutros do sedam sati.Na severozapadu Francuske je jutros bez struje ostalo čak 30.000 domaćinstava, kao posledica rušenja dalekovoda usled jakog vetra brzine od čak 133 kilometra na sat, saopštila je elektroenergetska kompanija ERDF.Izvor: RTS

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Smrtonosna oluja u Zapadnoj Evropi

Izvor: Danas, 28.Okt.2013

Oluja i jaka kiša uzorkovali su smrt najmanje četiri osobe u Velikoj Britaniji i jedne u Holandiji, a jedan četrnaestogodišnjak nestao je u moru u istočnom Saseksu. Oluja koju zovu „Sveti Juda“ izazvala je brojne probleme u saobraćaju širom Velike Britanije, a naročito u južnom delu zemlje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.