Na pragu globalnog sporazuma o ukidanju bankarske tajne

Izvor: Blic, 29.Okt.2014, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pragu globalnog sporazuma o ukidanju "bankarske tajne"

U Berlinu je danas više od 80 zemalja potpisalo sporazum kojim bi, u sklopu globalne borbe protiv utaje poreza i prevare, moglo biti okončano čuvanje "bankarskih tajni", odnosno podataka o klijentima i njihovim računima.

Među potpisnicima sporazuma su članice Evropske unije, ali i neke zemlje koje su bile protiv ukidanja čuvanja bankarskuh tajnih, poput Lihtenštajna i poreskih utočišta Kajmanskih ili Devičanska ostrva.

Sporazum je usvojen na završetku dvodnevnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razgovora na "Globalnom forumu o transparentnosti i razmeni informacija za poreske svrhe", uz predsedavanje nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea.

Grupa od 51 zemlje potpisala je sporazum za aktiviranje dogovora o automatskoj razmeni informacija između država, koji bi trebalo da stupi na snagu u septembru 2017. godine.

Tridesetak drugih, uključujući Austriju i Švajcarsku, Bahame i Ujedinjene Arapske Emirate, najavile su se da će se pridružiti ovom sporazumu od 2018. godine.

"Očuvanje bankarskih tajni u svom starom obliku je zastarjelo. Opasnost od otkrivanja tih tajni sada je veoma velika", rekao je Šojble nemačkom dnevniku "Bild".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bankarska tajnost je zastarela

Izvor: B92, 29.Okt.2014

Više od 80 zemalja podržalo je u Berlinu sporazum koji bi mogao da označi kraj prakse bankarske tajnosti u okviru globalne borbe protiv utaje poreza...Među potpisnicama sporazuma su zemlje EU, ali i nekada snažni zagovarači bankarske tajnosti kao što su Lihtenštajn i poreski rajevi poput Kajmanskih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.