Izvor: Blic, 11.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na jugu Kine raste broj bolesnih zbog kontaminirane vode

Broj obolelih na jugu Kine zbog korišćenja kontaminirane vode za piće popeo se na 450, što je duplo više nego početkom ove nedelje, saopštili su jutros kineski državni mediji.

Prvi znaci trovanja među stanovništvom u dva susedna sela u južnoj provinciji Guanksi uočeni su krajem prošle nedelje - naticanje očiju i lica, povraćanje i zamagljen vid, izveštava Sinhua.

Početkom ove nedelje, lokalni zvaničnici saopštili su da je 200 ljudi obolelo pijući vodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontaminiranu industrijskim otpadom iz obližnje metalurške kompanije.

Posle testova na svih 647 stanovnika dva sela, četvoro je dijagnostikovano sa trovanjem arsenikom, 55-oro je hospitalizovano, od čega 23. dece, a ostalim obolelima je ukazana adekvatna pomoć na licu mesta.

Istraga je utvrdila da je voda zatrovana otpadom iz Đinhaj Metalurdzi Kemikal, podružnice državne kompanije Liužu Čajna Tin Co. Ltd. Fabrika je odmah zatvorena.

Vlasti u obližnjem gradu Heči saopštile su da su velike kiše nakon nedavnog tajfuna prouzrokovale izliv otpadne vode u bunare i pondove.

U Kini, koja beleži dvocifreni privredni rast, nalazi se 16 od 20 najzagađenijih gradova u svetu. Poslednjih meseci učestali su incidenti zagađenja koji remete snabdevanje gradova vodom, kao i protesti farmera zbog zemljišta uništenog zatrovanom vodom.

To je šesta serija kontrola od prošlog meseca kada je kineski proizvođač mlečnih proizvoda Sanlu priznao da mleko u prahu namenjeno bebama sadrži melamin.

Zatrovana voda dodatno širi paniku zbog niza problema sa hranom u Kini, a pogotovo posle skandala zbog mleka sa melaminom od koga se hiljade dece u Kini razbolelo, a četvoro umrlo.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kina: Oboleli od zagađene vode

Izvor: B92, 11.Okt.2008

Peking -- Broj obolelih na jugu Kine zbog korišćenja zagađene vode za piće popeo se na 450, saopštili su kineski državni mediji... Prvi znaci trovanja među stanovništvom u dva susedna sela u južnoj provinciji Guanksi uočeni su krajem prošle nedelje - naticanje očiju i lica, povraćanje i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.