Na 300. godišnjicu brodoloma pronašli potopljeno blago

Izvor: Vesti-online.com, 20.Avg.2015, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na 300. godišnjicu brodoloma pronašli potopljeno blago

Lovci na blago u blizini obale Floride na španskom brodu, koji je potonuo tokom uragana u 18. veku, pronašli su zlatne novčiće vredne 4,5 miliona dolara .

Deset galeona koji su iz Havane išli ka Španiji potonulo je u blizini istočne obale Floride, nedaleko od Vero plaže u oluji 1715. godine. Brodovi i njihov tovar su rasuti po morskom dnu, preneo je Frans pres.

"Preko 350 zlatnih novčića, uključujući devet rojala pronađeno je 30. i 31. jula. Ovo neverovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << otkriće dogodilo se na 300. godišnjicu nesreće", naveo je na Fejsbuku Brent Brisbejn, šef ekspedicije.

To je drugo veliko otkriće lovaca na blago u proteklih nekoliko meseci. U junu, pronašli su oko 50 novčića vrednih milion dolara. Najnoviji novčići koji su pronađeni su izuzetno retkli i svaki je vredan oko 300.000 dolara, tvrdi Brisbejn.

- Ovi rojali su savršeni primerci novca tog vremena i napravljeni su po kraljevskom naređenju -  objasnio je on i dodao da njegov tim radi "veoma blizu obale".

Prema američkom zakonu, država Florida dobija 20 odsto blaga pronađenog na njenim obalama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.