NUKLEARKA KOZLODUJ U BUGARSKOJ DOBIJA SEDMI REAKTOR

Izvor: Kurir, 14.Jun.2011, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUKLEARKA KOZLODUJ U BUGARSKOJ DOBIJA SEDMI REAKTOR

SOFIJA - Bugarska će u narednih nekoliko godina graditi sedmi reaktor nuklearne elektrane "Kozloduj", najavio je danas premijer te zemlje Bojko Borisov. Povodom potpisivanja memoranduma o razumevanju i proučavanju mogućnosti za saradnju u atomskoj energetici, Bugarskog energetskog holdinga i američke kompanije "Vestinghaus" u Sofiji, Borisov je rekao da je cilj tog memoranduma da se produži život petom i šestom reaktoru nuklearke "Kozloduj" barem za deset godina.

Premijer Bugarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je naglasio da je za njegovu zemlju najbitnija bezbednost, kao i efektivnost i cena kod realizacije projekata vezanih za atomsku energiju.

On je ponovio da posle izgradnje skladišta za nuklearni otpad, Bugarsku očekuje izgradnja sedmog reaktora "Kozloduja" u narednih nekoliko godina.

Za Bugarsku je od velikog značaja potpisivanje pomenutog memoranduma, koji omogućuje toj zemlji da ima veći izbor za kupovinu atomskog goriva, rečeno je prilikom potpisivanja tog dokumenta i istaknuto da Bugarska sada može uvoziti atomsko gorivo ne samo od Rusije i od evropske kompanije "Areva", već i od američkog "Vestinghausa".

Predstavnik američke kompanije "Vestinghaus" rekao je da ta kompanija predlaže niz mogućnosti za korišćenje istrošenog atomskog goriva.

Nuklearna elektrana "Kozloduj" sastoji se od šest reaktora, od kojih su prva dva isključena 2003.godine, a četvrti je prestao da radi 2007.godine iz bezbedonosnih razloga i neposredno pred ulazak Bugarske u EU.

Peti i šesti reaktori jačine od po 1.000 megavata su trenutno u odličnom stanju, ali ne zadovoljavaju potrebe zemlje za energijom, pa Bugarska zbog toga planira izgradnju nove nuklearke "Belene".

Zbog nemogućnosti da sama finansira izgradnju nove nuklearke, Bugarska je predložila i susednim zemljama da finansijski učestvuju u njenoj izgradnji, a i Srbija je iskazala zainteresovanost da učestvuje u tom projektu.

Zbog stagnacije oko izgradnje nuklearke "Belene", Bugarska je počela da planira izgradnju još jednog reaktora nuklearke "Kozloduj".

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NE Kozloduj dobija i sedmi reaktor

Izvor: B92, 15.Jun.2011, 09:30

Sofija -- Bugarska će u narednih nekoliko godina graditi sedmi reaktor nuklearne elektrane Kozloduj, najavio je premijer te zemlje Bojko Borisov...Premijer Bugarske je naglasio da je za njegovu zemlju najbitnija bezbednost, kao i efektivnost i cena kod realizacije projekata vezanih za atomsku energiju...On...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.