NEVREME NAPRAVILO HAOS ŠIROM REGIONA: Bura sa orkanskim udarima tresla Dalmaciju, durmitorska sela odsečena od sveta!

Izvor: Press, 06.Mar.2015, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVREME NAPRAVILO HAOS ŠIROM REGIONA: Bura sa orkanskim udarima tresla Dalmaciju, durmitorska sela odsečena od sveta!

Veliko količina padavina, kiša i sneg, jaki vetrovi i pad temparature uzrokovali su velike probleme stanovništvu i nadležnim službama u većem delu regiona gde se, uz postepeno smirivanje vremenskih (ne)prilika, otklanjaju i zbrajaju štete.
U hrvatskom priobalju i dalje duva orkanska bura, brojni putevi zatvoreni su za saobraćaj za sve grupe vozila, u prekidu su i trajektne linije, a svi letovi koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << su bili zakazani rano jutros na dubovačkom aerodromu su otkazani, prenose hrvatski mediji.

Bura s orkanskim udarima i danas pravi velike probleme u Splitu, na širem gradskom području i na Makarskom primorju, a na Biokovu je temperatura pala na minus osam Celzijevih stepeni i ima 50-ak, a u nanosima i više od dva metra snega.

U Splitu je bura oštetila halu u kojoj se održava sajam GAST, pa je policija zbog opasnosti od urušenja konstrukcije jutros za sav saobaćaj zatvorila deo okolnih saobraćajnica. Materijalna šteta na hali je velika i pod znakom pitanja je nastavak sajma.

Splićani i danas zovu nadležne službe jer bura baca plovila, čupa krovove, lomi stabla, električne stubove, reklame, razni predmeti padaju s prozora i balkona...

Pročitajte još:
ISPOVEST ZAGREBAČKOG POLICAJCA: Pljačkao sam jer su banke nemilosrdne, a ja imam troje dece!
OSNIVAČ AL KAIDE: U BIH smo školovali teroriste!
(VIDEO) PIJACA ZA MLADOŽENJE: Ovako se u Bugarskoj prodaju Romkinje!
   
Tri teretna broda koji su se juče nasukala na Marjanu i kod Slatina na Čiovu ni danas ne mogu biti odvučeni, jer vetar ne jenjava.

Na Makarskom primorju danas je situacija nešto bolja, noćas je prestala kiša, ali se bura još ne stišava.

Prema informacijama nadležnih zimski uslovi su i na većini puteva u Lici gde je na snazi zabrana saobraćaja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

S obzirom da se situacija u delovima zemlje polako smiruje, ukinuti su zimski uslovi na većini puteva u Gorskom kotaru, u Slavoniji su putevi mestimično mokri i klizavi zbog kiše, a mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na deonocama kroz planinske predele.

Za vozače i dalje važi upozorenje da prilagode brzinu i način vožnje uslovima, održavaju bezbednosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Što se tiče susedne Bosne i Hercegovine padavine, sneg i obilne kiše, koje su juče zahvatile celu zemlju donele su nove nevolje građanima - u saobracahju vlada haos, obrušavaju se stabala na puteve, aktiviraju se klizišta i odroni, a zbog kvara na dalekovodima bez električne energije je područje Bileće i Gacka, dok je u Nevesinju bez struje oko 25 sela.

Na desetine novih i starih klizišta pojavljuje se pri svakim novim padavinama, u Gračanici, Gradačcu, Srebreniku i drugim 
opštinama, a postoji i opasnost od pokretanja snežnih lavina u višim predelima.

U opštini Sokolac sneg je izazvao brojne probleme, struje nema u 80 sela, i moguće je da će tokom dana biti uvedena i vanredna situacija.

Inače, u odnosu na juče padavine u Herecgovini su danas snabijeg intenziteta, a dobra vest je i da na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Padavine i u Crnoj Gori i dalje prave probleme, na Žabljaku ima oko metra i po snega, sva durmitorka sela su zavejana, a na većini puteva saobraćaj je u prekidu zbog nepovoljnih vremenskih uslova, odrona ili snežne lavine, kakav je slučaj na 
putnom pravcu Rožaje-Kula-Peć.

Sinoć je svih četrdesetak putnika koji su zbog snega i velike mećave bili zavejani na putu Nikšić-Šavnik, evakuisano, a Služba zaštite i spasavanja odaziva se na sve pozive i uglavnom se radi o prevozu bolesnika.

I u delovima Crne Gore su se javili problemi sa snabdevanjem električnom energijom - od juče poslepodne bez struje je pet sela na Jezerskoj visoravni, nadležne ekipe su na terenu.

Kada su u pitanju vremenske prilike u Sloveniji problem je pravio jak vetar (u postepenom slabljanju), koji je u pojedinim delovima zemlje (Gorenjska, Dolenjska) čupao drvaće i skidao krovove sa kuća, dok u Makedoniji nema većih problema, osim što kiša uzrokuje probleme u saobraćaju, a snežnog pokrivača ima samo u višim predelima zemlje.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska: Orkanska bura u Dalmaciji ne jenjava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Mar.2015

U hrvatskom priobalju i dalje puše orkanska bura, brojni putevi zatvoreni su za promet , u prekidu su i trajektne linije...Bura s orkanskim udarima i danas pravi velike probleme u Splitu, na širem gradskom području i na Makarskom primorju, a na Biokovu je temperatura pala na minus osam Celzijevih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Besana noć u Dalmaciji, štete od nevremena sirom regiona

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Mar.2015

Veliko količina padavina, kiša i sneg, jaki vetrovi i pad temparature uzrokovali su velike probleme stanovništvu i nadležnim službama u većem delu regiona gde se, uz postepeno smirivanje vremenskih (ne)prilika, otklanjaju i zbrajaju štete...U hrvatskom priobalju i dalje duva orkanska bura, brojni...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.