NEPALSKA TV EMITUJE VEČERNJE VESTI UZ FENJER!

Izvor: Kurir, 04.Feb.2011, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEPALSKA TV EMITUJE VEČERNJE VESTI UZ FENJER!

KATMANDU - Jedan od glavnih TV kanala u Nepalu počeo je da emituje večernje vesti u polutami iz studija osvetljenog samo fenjerom kako bi skrenuo pažnju na posledice masovnih isključenja struje.

Od početka februara, televizija Kantipur koristi isključivo kerozinsku lampu radi osvetljavanja 30-minutnog večernjeg dnevnika koji se emituje u 19 časova. Čelnici televizije Kantipur navode da time žele da izvrše pritisak na vlasti da se uhvate u koštac sa ovim problemom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Bi-Bi-Si prenosi da su stanovnici Nepala prinuđeni da svakog dana ostaju po 12 sati bez struje.

"Želimo da vlada proizvede više struje što je pre moguće", kazao je Tirta Koirala, glavni urednik informativnog programa Kantipura. "Dosad smo dobili veoma pozitivne odgovore od gledalaca, ali nikakvu reakciju od vlade", naveo je on.

Uprkos ogromnom hidropotencijalu, Nepal proizvodi manje od polovine potrebne električne energije, a nepalski đaci su već navikli da u večernjim satima uče uz sveće. Problem je posebno akutan zimi kada ima manje padavina i kada je nivo reka nizak, jer tada postojeće hidrocentrale ne rade punim kapacitetom.

U Nepalskoj elektrodistribuciji navode da u narednih nekoliko nedelja građani mogu da očekuju i duža isključenja struje od 14 sati dnevno. "Oko 400.000 đaka se trenutno sprema za maturski ispit, a nemaju struju uveče. Mala i srednja preduzeća koja sebi ne mogu da priušte generator ili inverter ne mogu da funkcionišu", kazao je Koirala, ističući da će njegova televizija i dalje emitovati vesti u mraku dok ne dobije odgovor od vlade.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.