NASTAVLJEN HAOS Demonstranti ponovo zauzeli protestni kamp

Izvor: 24sata, 18.Okt.2014, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASTAVLJEN HAOS Demonstranti ponovo zauzeli protestni kamp

Više osoba je uhapšeno u sukobu policije i demonstranata u Hongkongu, koji su ponovo zauzeli protestni kamp uglavnom raščišćen prethodnog dana, saopštili su zvaničnici.

Policija je upotrebila pendreke i suzavac na demonstrantima koji su se uglavnom štitili kišobranima na glavnom putu u okrugu Mongkok, ali je bila prinuđena na delimično povlačenje, što je naišlo na uzvike oduševljenja okupljenih, preneo je AFP.

Aktivisti su požurili da obnove barikade >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << na području koje je policija otvorila za saobraćaj 24 sata ranije, a hiljade njih posedalo je na zemlju na mestu gde je gotovo tri sedmice bio podignut protestni kamp.

U saopštenju policije iz Hongkonga se navodi da je u sukobu sa demonstrantima uhapšeno 26 osoba, kao i da je broj učesnika protesta u jutarnjim satima porastao na oko 9.000, a u neredima povređeno je i 15 policajaca.

Hongkong već sedmicama potresaju protesti, od kojih su neki privukli na desetine hiljada ljudi, a učesnici pozivaju na slobodne izbore i ostavku čelnika grada Leung Čun-jinga.

Vlasti u Hongkongu su u četvrtak načinile dramatičan zaokret najavom obnova razgovora sa Federacijom studenata Hongkonga (HKFS), jedne od grupa koja predvodi proteste, posle naglog povlačenja iz pregovora sedmicu ranije.

U saopštenju izdatom neposredno posle najnovijih sukoba u Mongkoku, HKFS je postavila rok do sledeće srede za početak razgovora sa vlastima.

Leung je u četvrtak rekao da bi želeo da razgovori počnu sledeće sedmice.

Studentska federacija je, međutim, upozorila da je rasturanje protestnog  kampa već "ugrozilo osnovu razgovora".

Do jačanja napetosti došlo je nakon što se u sredu pojavio video snimak na kome policijaci u civilu tuku demonstranta sa lisicama.

Pretučeni demonstrant, koji je socijalni radnik i aktivista lokalne stranke, uhapšen je pošto je bacao vodu na policajce.

Sedam policajaca koji su umešani u ovaj incident suspendovano je tokom trajanja istrage.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.