Muškarci u burkama protiv nasilja nad ženama

Izvor: RTS, 06.Mar.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muškarci u burkama protiv nasilja nad ženama

Uoči Međunarodnog dana žena, grupa muškaraca je prošetala centrom Kabula u burkama, kao znak protesta zbog nasilja nad ženama.
Dvadesetak demonstranata u burkama je nosilo transparente s natpisima "Patnja žena je i naša patnja" i "Kažemo 'Ne!' svakom obliku nasilja", prenosi Beta.

Obavezno nošenje burke, ogrtača koji u potpunosti prekriva lice i telo žena kada su na javnom mestu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uvedeno je devedesetih godina, kada su na vlasti u Avganistanu bili talibani. Žene u javnosti nose burke kako ne bi bile izložene pogledima muškaraca.
Ova obaveza je ukinuta 2001. godine u vreme američke vojne invazije, ali burke se i dalje nose.
Iako je Avganistan postigao izvestan napredak u poštovanju prava žena, mnoga nevladina udruženja smatraju da su one i dalje u potlačenom položaju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Avganistanski muškarci u burkama protiv nasilja nad ženama

Izvor: Blic, 07.Mar.2015, 00:21

Grupa muškaraca danas je centrom Kabula prošetala u "burkama" u znak protesta zbog nasilja nad ženama, uoči Međunarodnog dana žena 8.marta...Dvadesetak demonstranata u "burkama" je nosilo transparente s natpisima "Patnja žena je i naša patnja" i "Kažemo 'Ne!' svakom obliku nasilja", objavili...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.