Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Mar.2015, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kabul: Muškarci u burkama u znak podrške pravima žena

Grupa muškaraca   je centrom Kabula prošetala u "burkama" u znak protesta zbog nasilja nad ženama, uoči Međunarodnog dana žena 8. marta.

Dvadesetak demonstranata u "burkama" je nosilo transparente s natpisima "Patnja žena je i naša patnja" i "Kažemo 'Ne!' svakom obliku nasilja", objavili su mediji.

Obavezno nošenje "burke", koja  u potpunosti prekriva lice i tijelo žena kada su na javnom mjestu, uvedeno je 1990-ih godina kada su na vlasti u Afganistanu bili talibani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << />
Ta obaveza je ukinuta 2001. godine  ali "burke" se i dalje nose.

Iako je Afganistan postigao izvjestan napredak u poštovanju prava žena, mnoga nevladina udruženja smatraju da su one i dalje u potlačenom položaju.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Muškarci u burkama protiv nasilja nad ženama

Izvor: RTS, 06.Mar.2015

Uoči Međunarodnog dana žena, grupa muškaraca je prošetala centrom Kabula u burkama, kao znak protesta zbog nasilja nad ženama. . Dvadesetak demonstranata u burkama je nosilo transparente s natpisima "Patnja žena je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.