Moskva zabrinuta zbog sastanaka hrvatskih i ukrajinskih zvaničnika

Izvor: RTS, 01.Sep.2017, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva zabrinuta zbog sastanaka hrvatskih i ukrajinskih zvaničnika

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da je ta zemlja zabrinuta zbog kontakata hrvatskih i ukrajinskih zvaničnika kada je reč o "povratku teritorija koje nisu pod kontrolom" po modelu i iskustvu Hrvatske iz devedesetih godina.
Moskva navodi da je hrvatski model negativan, podsećajući na masovan egzodus Srba iz Krajine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U ruskom MSP konstatuju da se iza priče o "dobrim namerama" i "neophodnosti uspostavljanja uzajamnog poverenja" u konfliktnim zonama kriju opasne teze o potrebi "takvih metoda mirne integracije".
"Veliku zabrinutost izaziva to što u Kijevu spremno prihvataju takve signale, ignorišući sopstvene jasno predviđene obaveze u okviru Minskog sporazuma", navode u MIP, prenosi Tas.
Tokom avgusta u Kijevu su gostovali bivša ministarka pravde Hrvatske Vesna Škare Ožbolt, bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova te zemlje, Joško Morić i bivši predsedavajući vladinog komiteta za izbeglice i raseljene osobe Hrvatske, Lovre Pejković, piše Tas.
Rusija želi prijateljski odnos sa Hrvatskom i poziva Zagreb da "iskoristi sve mogućnosti i ohrabri Kijev da u potpunosti i doslednosti ispunjava Sporazum iz Minska, kako bi došlo do brzog rešenja krize u Ukrajini na miran način", prenosi Tas.
Članovi radne grupe hrvatske vlade za saradnju Hrvatske i Ukrajine su tokom dvodnevne radne posete Kijevu predstavili "hrvatski model uspešne i mirne reintegracije ukrajinske teritorije", prenosi Hina.
Navodi se da su članovi te radne grupe na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske rekli da ta zemlja ništa ne čini mimo procesa iz Minska i da "nema nikakvu skrivenu agendu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva: Hrvatski model predstavljen u Ukrajini negativan zbog egzodusa Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2017

MOSKVA - Moskva je zabrinuta zbog kontakata hrvatskih i ukrajinskih zvaničnika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije...Navodi se da je zabrinutost izražena kada je riječ o "povratku teritorija koje nisu pod kontrolom" po modelu i iskustvu Hrvatske iz devedesetih godina...U Ministarstvu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.