Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2017, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Hrvatski model predstavljen u Ukrajini negativan zbog egzodusa Srba

MOSKVA - Moskva je zabrinuta zbog kontakata hrvatskih i ukrajinskih zvaničnika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Navodi se da je zabrinutost izražena kada je riječ o "povratku teritorija koje nisu pod kontrolom" po modelu i iskustvu Hrvatske iz devedesetih godina.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije navode da je taj model negativan i podsjećaju na masovan egzodus Srba iz Krajine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
U ruskom MIP konstatuju da se iza priče o "dobrim namjerama" i "neophodnosti uspostavljanja uzajamnog povjerenja" u konfliktnim zonama kriju opasne teze o potrebi "takvih metoda mirne integracije".

"Veliku zabrinutost izaziva to što u Kijevu spremno prihvataju takve signale, ignorišući sopstvene jasno predviđene obaveze u okviru Minskog sporazuma", navode u MIP, prenosi TASS.

Tokom avgusta u Kijevu su gostovali bivša ministarka pravde Hrvatske Vesna Škare Ožbolt, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova te zemlje, Joško Morić i bivši predsjedavajući vladinog komiteta za izbjeglice i raseljene osobe Hrvatske, Lovre Pejković, piše TASS.

Rusija želi prijateljski odnos sa Hrvatskom i poziva Zagreb da "iskoristi sve mogućnosti i ohrabri Kijev da u potpunosti i dosljedno ispunjava Sporazum iz Minska, kako bi došlo do brzog rješenja krize u Ukrajini na miran način", prenosi TASS.

Članovi radne grupe hrvatske vlade za saradnju Hrvatske i Ukrajine su tokom dvodnevne radne posjete Kijevu predstavili "hrvatski model uspješne i mirne reintegracije ukrajinske teritorije", prenosi Hina.

Navodi se da su članovi te radne grupe na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske kazali da ta zemlja ništa ne čini mimo procesa iz Minska i da "nema nikakvu skrivenu agendu".

"Predstavili smo naša iskustva u sprovođenju demilitarizacije prostora, uspostavljanju prelazne policije, primjeni amnestije, održavanju lokalnih izbora, ukratko - uspostavi normalizacije života", kazala je predsjednica radne grupe Škare Ožbolt.

Morić je naveo da se posjeta odvijala u okviru činjenica da je, "s jedne strane, Ukrajina subjekt međunarodno-pravnih i političkih odnosa u svojim međunarodno priznatim granicama, a sa druge strane da su predsjednici Ruske Federacije, Ukrajine i Francuske i kancelarka Njemačke potvrdili da poštuju integritet i teritorijalni suverenitet Ukrajine i da čvrsto vjeruju da mirno rješenje problema nema alternativu".

Morić je rekao da u Kijevu nisu bili sa skrivenim namjerama.

"Mi nismo bili u Kijevu s figom u džepu. Ono što smo radili i govorili u Kijevu možemo raditi i govoriti i u Donjecku, Lugansku, Moskvi ili Berlinu", rekao je Morić.

Državna sekretarka u ministarstvu Zdravka Bušić takođe je rekla da, kada se radi o odnosima Zagreba i Moskve, Hrvatska "nema nikakvu skrivenu agendu" i da za hrvatski model mirne reintegracije Podunavlja vlada veliko interesovanje u UN u cilju rješavanja problema od Gruzije do Sirije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.