Moskva: Nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone koje bacaju senku na Rusiju

Izvor: Vostok.rs, 16.Jan.2021, 13:40

Moskva: Nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone koje bacaju senku na Rusiju

Rusko ministarstvo je ocijenilo da se situacija oko ikone u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i nekolicini drugih zemalja koristi da bi se Rusija diskreditovala.
– Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno poreklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju senku na Rusiju, navodi se u saopštenju Ministarstva , prenosi TASS. Kako se dodaje, širenjem insinuacija zasnovanim isključivo na pretpostavkama njihovih autora, “pristrasni” mediji koriste ovu temu za manipulaciju kako bi stekli unutrašnje političke poene u BiH i diskreditovali Rusiju u očima njihove javnosti. MSP ukazuje i da nije predstavljen nijedan dokaz o tome da je posljednji vlasnik ikone do nje došao na nezakon način. Ipak, ova epizoda već je postala “predmet ciničnih manipulacije i nepoštenih igara u medijskom prostoru”, dodaje se, prenosi TASS. Umesto da sačekaju zvaničan zaključak relevantnih institucija, kako se dodaje, “beskrupulozni novinari proturaju sopstvene fantazije kao pouzdanu informaciju”. U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da je primetno da neki mediji koriste omiljeni hobi Zapada da traže “prste Kremlja” svuda i u svemu i da su spremni da iskoriste bilo koji, uključujući i krajnje neadekvatan izgovor za podsticanje antiruske propagande. Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio je ikonu Lavrovu 14. decembra prilikom susreta u Istočnom Sarajevu.   Posle protestne note ukrajinske ambasade u Sarajevu ikona je predata ambasadi BiH u Moskvi nakon čega je pohranjena u sef koji se nalazi u kabinetu Milorada Dodika u Predsedništvu BiH.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.