Moskva: Kritika Borelja na račun Rusije nakon posete Moskvi samo potvrđuje kako i ko zapravo formira politiku EU

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2021, 10:13

Moskva: Kritika Borelja na račun Rusije nakon posete Moskvi samo potvrđuje kako i ko zapravo formira politiku EU

Kritika na račun Rusije visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, koju je izneo po povratku u Brisel, u suprotnosti je sa njegovim govorima u Moskvi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Borelj je u svom blogu, nakon posete Moskvi od 4. do 6. februara, izrazio mišljenje da se Rusija sve više udaljava od Evropske unije. Prema rečima evropskog komesara, za to je kriva Rusija koja „demokratske vrednosti doživljava kao egzistencijalnu pretnju“. Tokom posete Moskvi, Borrelj je rekao da postoje oblasti u kojima Rusija i Evropska unija mogu i treba da sarađuju, a Brisel se, rekao je on, zalaže za dijalog sa Moskvom, uprkos poteškoćama u odnosima. Ministarstvo spoljnih poslova primetilo je da su „bili iznenađeni kada su se upoznali sa Boreljovim ocenama rezultata posete, te da su u velikoj su suprotnosti sa njegovim izjavama datim na konferenciji za štampu u Moskvi“. „Ruska strana je komentarisala rezultate pregovora na konferenciji za štampu u njegovom prisustvu i imao je svaku priliku da odmah da svoju procenu, što je i učinio“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Dodali su da ga „niko nije ograničavao ni vremenom ni formatom“. Ministarstvo spoljnih poslova je dodalo da je Borelj davao takve izjave u Moskvi, jer su mu u Briselu tako objasnili. „Ali onda ovo samo potvrđuje kako i ko zapravo formira politiku EU“, zaključilo je diplomatsko odeljenje.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Poseta Borelja Moskvi prvobitno zamišljena kao izgovor za novu rundu sankcionog rata sa Rusijom“

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2021

Poseta visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja Moskvi zamišljena je kao izgovor za novu rundu sankcionog rata s Rusijom, a protivrečna izjava nakon posete sugeriše da je sve manje i manje nezavisnih političara upravljačke strukture EU, izjavila je član odbora Državne...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.