Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moratorijum na smrtnu kaznu u UN

Ujedinjene nacije -- Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se pozivaju članice da uvedu moratorijum na smrtnu kaznu.

Rezolucija, koja je prvi korak ka potpunom ukidanju smrtne kazne, nije obavezujuća, ali ima moralnu težinu i odslikava stav većine zemalja po pitanju te vrste kažnjavanja. Usvajanje rezolucije su podržale 104 od 192 članice svetske organizacije, dok je njih 54 bilo protiv, a 29 uzdržano.

Dokument je usvojen posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žučne debate u Komitetu za ljudska prava Generalne skupštine, koja je nastavljena i posle konačnog glasanja, a na kojoj su se SAD našle, zajedno sa Iranom i Sirijom, na strani zemalja koje su iznele protivljenja smrtnoj kazni.

Zemlje u kojima i dalje važe smrtne kazne, rezolucijom se pozivaju da poštuju međunarodne standarde o pravima zatvorenika i da "uspostave moratorijum na pogubljenja s perspektivom ukidanja smrtne kazne".

Rezolucijom se pozivaju i zemlje koje su ukinule smrtnu kaznu da je ne uvode ponovo.

Usvajanje rezolucije pokrenule su zemlje EU i još 60 drugih zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.