Moratorijum na smrtnu kaznu u UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se pozivaju članice da uvedu moratorijum na smrtnu kaznu.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2007.

20:19

Default images

Rezolucija, koja je prvi korak ka potpunom ukidanju smrtne kazne, nije obavezujuća, ali ima moralnu težinu i odslikava stav većine zemalja po pitanju te vrste kažnjavanja. Usvajanje rezolucije su podržale 104 od 192 članice svetske organizacije, dok je njih 54 bilo protiv, a 29 uzdržano.

Dokument je usvojen posle žučne debate u Komitetu za ljudska prava Generalne skupštine, koja je nastavljena i posle konačnog glasanja, a na kojoj su se SAD našle, zajedno sa Iranom i Sirijom, na strani zemalja koje su iznele protivljenja smrtnoj kazni.

Zemlje u kojima i dalje važe smrtne kazne, rezolucijom se pozivaju da poštuju međunarodne standarde o pravima zatvorenika i da "uspostave moratorijum na pogubljenja s perspektivom ukidanja smrtne kazne".

Rezolucijom se pozivaju i zemlje koje su ukinule smrtnu kaznu da je ne uvode ponovo.

Usvajanje rezolucije pokrenule su zemlje EU i još 60 drugih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: