Morales: Vratiću se, ako će to da smiri krizu; Anjes: Morales mora pred sud

Izvor: B92, 15.Nov.2019, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morales: Vratiću se, ako će to da smiri krizu; Anjes: Morales mora pred sud

Predsednik Bolivije u ostavci Morales pozvao je Ujedinjene nacije i papu Franju da posreduju u rešavanju političke krize u toj zemlji, nakon "državnog udara".

Sa druge strane, samoproglašena privremena predsednica Bolivije Henin Anjes izjavila je danas da će doskorašnji predsednik zemlje Evo Morales morati da odgovara pred sudom zbog izborne prevare ako se vrati u domovinu.

U intervjuu za Asošiejted pres, koji je juče dao u Meksiko Sitiju, Morales je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je on zapravo i dalje predsednik Bolivije pošto parlament još nije prihvatio njegovu ostavku koju je podneo u nedelju na zahtev vojnih lidera, posle tronedeljnih masovnih protesta podstaknutih navodnom krađom na predsedničkim izborima 20. oktobra.

"Parlament mora da odbaci ili da usvoji (moju) ostavku. Ako je ne usvoje ili ne odbace, mogu da kažem da sam i dalje predsednik", kazao je Morales, koji je gotovo 14 godina bio na čelu zemlje kao prvi predsednik Bolivije indijanskog porekla.

Morales je predao ostavku Kongresu kako nalaže Ustav Bolivije, iako on i njegove pristalice navode da ga je na to vojska primorala i da Senat treba da glasa o njegovoj ostavci. S druge strane, Moralesovi kritičari tvrde da se u Ustavu ne pominje takvo izjašnjavanje Senata.

Morales je rekao da će se vratiti u Boliviju iz Meksika, koji mu je dao azil, ako će to doprineti smirivanju situacije u njegovoj zemlji.

Dva dana po dolasku u Meksiko, Morales je za AP rekao da je dobio informaciju da neki pripadnici vojske Bolivije planiraju pobunu protiv oficira koji su tražili njegovu ostavku. On međutim nije precizirao koliko vojnika želi pobunu ni kako će ona izgledati.

Morales je dodao da je bio "iznenađen izdajom vrhovnog komandanta oružanih snaga" Vilijamsa Kalimana.

On je pozvao na smirenost i dijalog u Boliviji.

"Želim da kažem (pristalicama) da ćemo morati da obnovimo demokratiju, ali uz puno strpljenja i mirne borbe", naveo je Morales.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče je objavio da šalje u Boliviju ličnog izaslanika Žana Arnoa da pomogne u nalaženju mirnog rešenja za krizu u toj zemlji.

Morales je rekao da "ima puno poverenja u UN", ali je dodao da želi da svetska organizacija "bude posrednik, a ne samo pomagač" i da bi možda mogla da joj se pridruži Rimokatolička crkva i papa Franja, ako bude potreban.

Ocenio je da su SAD imale veliku ulogu u "državnom udaru" zbog kojeg je napustio Boliviju.

Morales je dugo imao napet odnos s Vašingtonom, a 2008. je proterao iz Bolivije američke zvaničnike zadužene za borbu protiv narkotika.

Posle Moralesovog povlačenja, potpredsednica Senata Henin Anjes proglasila se za privremenu predsednicu zemlje, a ustav joj daje rok od 90 dana da organizuje izbore.

Moralesove pristalice, koje imaju dvotrećinsku većinu u Senatu, bojkotovale su sednicu koju je Anjes sazvala u utorak da bi formalizovala preuzimanje funkcije predsednika, zbog čega nije bilo kvoruma.

Kasno sinoć, poslanici Moralesovog Pokreta za socijalizam radili su sa Anjes na sporazumu o novim izborima koji bi pomogli u rešavanju krize.

Morales je podneo ostavku posle tronedeljnih masovnih demonstracija zbog navodne krađe na izborima 20. oktobra, posle kojih je on tvrdio da je obezbedio četvrti predsednički mandat.

Organizacija američkih država sprovela je reviziju izbornog procesa i zaključila da je bilo velikih neregularnosti, dok Morales negira da je bilo krađe.

Posle izjave Moralesa, koji se sklonio u Meksiko, da je i dalje legitimni predsednik Bolivije jer ga je vojska primorala da podnese ostavku, a Kongres je još nije usvojio, Anjes je novinarima rekla da je on "sam otišao" i da ga "niko nije izbacio".

Anjes je kao potpredsednica Senata bila najviši opozicioni zvaničnik gornjeg doma bolivijskog parlamenta kada je Morales u nedelju podneo ostavku posle tronedeljnih masovnih demonstracija zbog navodne krađe na izborima 20. oktobra. Protesti su izbili pošto je Morales tvrdio da je na izborima obezbedio četvrti predsednički mandat.

Organizacija američkih država sprovela je reviziju izbornog procesa i zaključila da je bilo velikih neregularnosti, dok Morales negira da je bilo krađe.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Samoproglašena predsednica Bolivije: Morales će morati da odgovara zbog izborne prevare

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2019, 01:09

Samoproglašena privremena predsednica Bolivije Henin Anjes izjavila je danas da će doskorašnji predsednik zemlje Evo Morales morati da odgovara pred sudom zbog izborne prevare ako se vrati u domovinu...Posle izjave Moralesa, koji se sklonio u Meksiko, da je i dalje legitimni predsednik Bolivije jer...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.