Moleban u Beogradu u znak podrške narodu u Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2020, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moleban u Beogradu u znak podrške narodu u Crnoj Gori

U Beogradu su danas održani moleban i litije u znak podrške srpskom narodu i svetinjama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Građani su se okupili oko 10 sati u Zemunskom parku kod manastira Svetog arhangela Gavrila odakle su se uputili ka novobeogradskoj Crkvi Svetog Dimitrija, gde su im se u šetnji pridružili i drugi građani i vernici.

Na čelu povorke nošeni su transparenti: "Crna Gora mila, uvek s nama bila" i "Svetinje ne damo", a osim ikona s likovima svetaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << građani su nosili srpske trobojke i barjake s likovima Svetog Save i Svetog Đorđa.

Nekoliko hiljada građana predvođeni sveštenicima stigli do Hrama Svetog Simeona Mirotočivog, gde je patrijarh Irinej služio moleban.

Patrijarh je pozvao jedinstveni narod da ne odustaje od odbrane svetinja u Crnoj Gori, gde se, kako je rekao, dogodilo čudo i narod se probudio.

"Sabrali smo se, u velikoj nevolji u kojoj se našao naš narod i naša crkva, da se obratimo Bogu jer samo on može da reši ovo što ljudska sila ne može", rekao je patrijarh.

On je naveo da crnogorska vlast želi da "razbije srpstvo i SPC", a upravo je crkva ta koja je stvorila državu Crnu Goru.

Litije širom Crne Gore, Srbije i regiona održavaju se od 27. decembra kada je u Podgorici usvojen sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.