Moleban podrške Srbima i SPC u Crnoj Gori i u Njujorku

Izvor: B92, 10.Jan.2020, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moleban podrške Srbima i SPC u Crnoj Gori i u Njujorku

Njujork -- U Njujorku će u subotu biti održan moleban podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, saopšteno je iz Crkve Svetog Save na Menhetnu.

Iz te pravoslavne svetinje pozivaju na "molitveno sabranje kako bi se izrazila usrdna podrška braći i sestrama u Crnoj Gori koja brani naše vekovima stare svetinje od bespravne konfiskacije".

Molitveni skup, kako je rečeno Tanjugu, zakazan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za podne ispred crnogorskog konzulata na 2. aveniji.

U Crnoj Gori pre dva dana na snagu je stupio Zakon o slobodi veroispovesti, usvojen krajem godine uprkos protivljenju Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i dela opozicija. Na taj način prestao je da važi Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.

Crkva Svetog Save na Menhetnu, stara skoro 170 godina, izgorela je na Vaskrs 2016. godine. Prema rečima oca Živojina Jakovljevića, sterešine hrama, u obnovi je napravljen ogroman progres i prvo bogosluženje u toj srpskoj svetinji, trebalo bi da bude već na Vaskrs.

Izgrađena u gotskom stilu, crkva je kupljena 1943. godine i od istorijskog značaja je za Njujork.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CRKVA SVETOG SAVE U NJUJORKU poziva na moleban podrške SPC u Crnoj Gori u subotu

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jan.2020

Crkva Svetog Save na Menhetnu, stara skoro 170 godina, izgorela je na Vaskrs 2016. godine...U Njujorku će u subotu biti održan moleban podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, saopšteno je iz Crkve Svetog Save na Menhetnu...Iz te pravoslavne svetinje pozivaju na "molitveno sabranje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.