Moć narko-bosa  snažnija od Sarkozijeve

Izvor: Blic, Beta, 13.Nov.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moć narko-bosa snažnija od Sarkozijeve

Moćni begunac: Narko-bos Hoakin „El Čapo" Guzman na fotografiji iz 1993. načinjenoj u zatvoru Almolaja

Na novoj listi 67 najmoćnijih ljudi u svetu, koju je objavio američki magazin „Forbs", evropski lideri su prošli prilično loše, a Nikola Sarkozi, ambiciozni predsednik Francuske, našao se na 56. mestu, čak 15 pozicija ispod meksičkog narko-bosa Hoakina „El Čapa" Guzmana, koji se krije od pravde u planinama na severu te zemlje. Barak Obama, predsednik SAD, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nalazi se na prvom mestu, a slede ga Hu Đintao, kineski predsednik, i Vladimir Putin, premijer Rusije.



Od lidera vodećih država EU najbolje je kotiran Silvio Berluskoni, premijer Italije, koji je zauzeo 12. mesto, a tri pozicije iza njega našla se Angela Merkel, nemačka kancelarka. Gordon Braun, premijer Velike Britanije čiji će laburisti na izborima narednog proleća verovatno prepustiti vlast Konzervativnoj partiji, zauzeo je 29. mesto na listi. Bolje kotirani od Brauna su Li Čangčun (19. mesto), šef propagande Komunističke partije Kine koji vodi računa o svim informacijama koje se objavljuju u zemlji koja ima 1,3 milijarde stanovnika, i Kim Džong Il (24. mesto), „dragi vođa" Severne Koreje, države koja uprkos tome što joj stanovništvo često gladuje ima četvrtu po veličini stojeću armiju u svetu.

Antiheroje pri sredini liste predstavlja Osama bin Laden (37. mesto), vođa terorističke organizacije Al Kaida kog međunarodne snage i dalje nisu u stanju da pronađu, više od osam godina nakon napada ekstremista na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine. Ipak, najviše negativnih reakcija u svetskim medijima izazvala je odluka „Forbsa" da na 41. mesto stavi meksičkog narko-bosa Hoakina „El Čapa" Guzmana. „Forbs" je u prilogu naveo da se Guzman bavi trgovinom narkoticima.

„Ovo rangiranje ima nameru da započne kontroverzu, ne da bude poslednja reč", navodi se u pratećem tekstu koje je objavilo uredništvo „Forbsa".

Britanski list „Dejli telegraf" navodi da ovakvi kriterijumi izbora izazivaju zbunjenost, ali je to tvorcima liste po svoj prilici i bila namera. Nakon godine u kojoj su mnogi finansijeri doživeli da im bogatstvo zbog ekonomske krize bude ozbiljno okrnjeno, „Forbs" i dalje s divljenjem gleda na moć novca. Na listi je stoga šesto mesto zauzeo Karlos Slim Helu, meksički tajkun i gigant u sektoru telekomunikacija, inače treći po rangu među svetskim bogatašima. Ben Bernanke, predsednik Federalnih rezervi SAD, rangiran je kao četvrti, a medijski magnat Rupert Merdok kao sedmi.

„Forbsovi" sastavljači liste najmoćnijih kapu skidaju i moći interneta, pa su zato na peto mesto liste smestili Sergeja Brina i Larija Pejdža iz „Gugla", dok se na desetoj poziciji našao Bil Gejts, osnivač „Majkrosofta". Majkl Djuk, generalni direktor „Vol-Marta", najvećeg svetskog maloprodajnog lanca i američke privatne firme s najviše zaposlenih, rangiran je na osmom, a odmah iza njega je Abdulah bin Abdul Aziz, kralj Saudijske Arabije koji kontroliše najveće svetske rezerve nafte.

U gornjem delu ove izrazito proameričke liste dosta su zastupljeni i bankari i investitori - Lojd Blenkfajn, generalni direktor „Goldman saksa", našao se na 18. mestu, Džejms Dimon, direktor „JP Morgan Čejsa" na 30. poziciji, a biznismen i filantrop Voren Bafet dosta ispred obojice, na 14. mestu. Papa Benedikt XIV je na 11. poziciji rangiran tek nešto bolje od Bafeta, dalaj lama, duhovni vođa Tibetanaca, nalazi se na 39. mestu, a odmah iza njega je iranski ajatolah Ali Hamnei.

Listu je sastavilo pet iskusnih „Forbsovih" novinara, koji kažu da su pri tom u vidu imali prvenstveno sledeća četiri kriterijuma: da li osoba ima uticaj na veliki broj ljudi, da li kontroliše velike finansijske resurse, da li je moćna u više sfera i da li svoju moć konkretno koristi. Po tim kriterijumima Dmitrij Medvedev, predsednik Rusije, zauzeo je 43. poziciju, a njegov francuski kolega Nikola Sarkozi tek 56. mesto.

Top 10 „Forbsove" liste

1. Barak Obama; 3. Vladimir Putin, 15. Angela Merkel

1 Barak Obama, predsednik SAD

2 Hu Đintao, predsednik Kine

3 Vladimir Putin, premijer Rusije

4 Ben Bernanke, predsednik Federalnih rezervi SAD

5 Sergej Brin i Leri Pejdž, osnivači američke kompanije „Gugl”

6 Karlos Slim Helu, predsednik meksičke kompanije „Telmeks”

7 Rupert Murdok, predsednik američke kompanije „Njuz korporejšn”

8 Majkl Djuk, direktor američke kompanije „Volmart”

9 Abdulah bin Abdul Aziz, kralj Saudijske Arabije

10 Bil Gejts, osnivač američke kompanije „Majkrosoft”

40. Ali Hamnei; 45. Opra Vinfri; 56. Nikola Sarkozi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.