Mobilni telefoni bi ipak mogli da utiču na pojavu raka

Izvor: Studio B, 31.Maj.2011, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilni telefoni bi ipak mogli da utiču na pojavu raka

Više desetina studija eksperata Međunarodne agencije za istraživanja kancera (IARC) ukazaju da mobilni telefoni mogu da utiču na dobijanje raka.

U zajedničkom saopštenju sa sedmičnog panela u Lionu, na kojem su učestvovali eksperti te organizacije, navodi se da postoji veza između dobijanja kancera i elektromagnetnog zračenja mobilnih telefona, mikrorerni i radara.

Kako je IARC ogranak Svetske zdravstvene organizacije (STO) zadužen za borbu protiv kancera, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << saopštenje sa skupa u Lionu biće upućeno STO i zdravstvenim agencijama na nivou država, koje će zatim na osnovu toga izdati preporuke za korišćenje mobilnih telefona.

IARC je mobilne telefone svrstala u kategoriju 2B, što znači da je moguće da su kancerogeni. U istoj kategoriji su još supstance koje sadrže pesticide DDT i izduvne gasove.

Slična studija urađena prošle godine pokazala je, suprotno rezultatima koji su danas saopšteni, da nema jasne veze između oboljevanja od raka i prekomerne upotrebe mobilnih telefona. Ta studija je, međutim, bila na udaru kritika zbog metodologije koja je korišćena. Naime, za studiju su korišćeni rezultati dobijeni od ljudi koji su već oboleli od kancera kojima su postavljana pitanja koliko su često koristili mobilne telefone pre više od 10-ak godina, kada oni nisu ni bili tako zastupljeni na tržištu.

Sada se međutim otvara drugo pitanje za naučnike: kako sa sigurnošću utvrditi kod pacijenata da je korišćenje mobilnih telefona doprinelo pojavi tumora mozga kada danas gotovo svi imaju mobilne telefone.

Prema podacima jednog istraživanja objavljenog 2010. godine, broj korisnika mobilnih telefona u svetu dostigao je pet milijardi, što je tri četvrtine ukupne ljudske populacije.

Svi mobilni telefoni rade na istom principu. Oni šalju i primaju signale slične radio-talasima najbližim baznim stanicama. Ti talasi razlikuju se od radijacije ultraviolentnog zračenja, ali ne mogu direktno da oštete DNK.

Kako je za nastajanje i širenje tumora nekad potrebno i više od 10 godina, ne može se sa sigurnošću zaključiti o uticaju zračenje mobilnih telefona na dobijanje kancera, budući da niko do sada nije medicinski pratio nekog od korisnika mobilnih telefona tako dug period. Naučnici tvrde da se zato može govoriti o verovatnosti.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Upotreba mobilnih kancerogena?

Izvor: B92, 31.Maj.2011

Upotreba mobilnog telefona bi mogla da poveća rizik obolevanja od nekih vrsta tumora mozga kod ljudi, pa bi potrošači trebalo da razmotre načine da smanje svoju izloženost ovim aparatima, poručili su danas stručnjaci za rak Svetske zdravstvene organizacije (SZO)...Radna grupa sastavljena od 21...

Nastavak na B92...

Mobilni telefoni ipak izazivaju rak

Izvor: AlternativneVesti.com, 01.Jun.2011, 13:24

Više desetina studija eksperata Međunarodne agencije za istraživanja kancera (IARC) ukazaju da mobilni telefoni mogu da utiču na dobijanje raka. U zajedničkom saopštenju sa sedmičnog panela u Lionu, na kojem su učestvovali eksperti te organizacije, navodi se da postoji veza između dobijanja...

Nastavak na AlternativneVesti.com...

Mobilni telefoni ipak bezbedni?

Izvor: B92, 01.Jun.2011

Američka asocijacija bežične telefonije (CTIA) dovela je u pitanje validnost izveštaja stručnjaka Svetske zdravstrvene organizacije u kome se navodi da bi upotreba mobilnih telefona mogla da poveća rizik oboljevanja od raka...SZO ''je u prošlosti tvrdila na primer da su meso, kofein i turšija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.