Mobilni telefoni ipak izazivaju rak

Izvor: AlternativneVesti.com, 01.Jun.2011, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilni telefoni ipak izazivaju rak

Više desetina studija eksperata Međunarodne agencije za istraživanja kancera (IARC) ukazaju da mobilni telefoni mogu da utiču na dobijanje raka. U zajedničkom saopštenju sa sedmičnog panela u Lionu, na kojem su učestvovali eksperti te organizacije, navodi se da postoji veza između dobijanja kancera i elektromagnetnog zračenja mobilnih telefona, mikrorerni i radara.
Kako je IARC ogranak Svetske zdravstvene organizacije (STO) zadužen za borbu protiv kancera, saopštenje sa skupa >> Pročitaj celu vest na sajtu AlternativneVesti.com << u Lionu biće upućeno STO i zdravstvenim agencijama na nivou država, koje će zatim na osnovu toga izdati preporuke za korišćenje mobilnih telefona.
IARC je mobilne telefone svrstala u kategoriju 2B, što znači da je moguće da su kancerogeni. U istoj kategoriji su još supstance koje sadrže pesticide DDT i izduvne gasove.
Slična studija urađena prošle godine pokazala je, suprotno rezultatima koji su danas saopšteni, da nema jasne veze između oboljevanja od raka i prekomerne upotrebe mobilnih telefona.
Ta studija je, međutim, bila na udaru kritika zbog metodologije koja je korišćena. Naime, za studiju su korišćeni rezultati dobijeni od ljudi koji su već oboleli od kancera kojima su postavljana pitanja koliko su često koristili mobilne telefone pre više od 10-ak godina, kada oni nisu ni bili tako zastupljeni na tržištu.

Preuzeto od Politike / Bete

Nastavak na AlternativneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AlternativneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AlternativneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.