Izvor: RTS, 03.Mar.2021, 18:58

Mjanmar,ubijeno 38 demonstranata – najviše od vojnog puča

Mjanmarske snage sigurnosti otvorile su u sredu vatru na demonstrante usmrtivši 38 ljudi, saopštila je specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Mjanmar Kristin Šraner Burgener,što je najveći broj žrtava od početka protesta protiv vojnog puča izvšenog 1. februara, prenosi "Rojters"
Snage bezbednosti otvarale su vatru gotovo bez upozorenja u nekoliko gradova, potvrdili su svedoci, a hunta deluje odlučnija nego ikad pre da zaustavi proteste protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << puča 1. februara koji je zbacio izabranu vladu Aung San Su Ći.

"To je užasno, to je masakr. Nijedna reč ne može da opiše situaciju i naša osećanja", rekao je jedan omladinski aktivista  za Rojters putem aplikacije za razmenu poruka.
Portparol vladajućeg vojnog saveta nije odgovarao na telefonske pozive tražeći komentar.
U izveštaju AP se navodi da su podaci o žrtvama preuzeti od lokalnih medija i na osnovu informacija na društvenim mrežama, kao i da se za većinu žrtava navode lični podaci - ime, prezime, godine starosti, mesto prebivališta i vreme i mesto gde su poginule.
Prema podacima iz nezavisnih izvora koji su zahtevali anonomnosti zbog straha od represije, samo u Jangonu danas je ubijeno 18 demonstranata, javio je dopisnik AP.
Vođa protesta u zajednici, Htut Paing, rekao je da mu je tamošnja bolnica rekla da je sedam ljudi ubijeno. Administratori bolnica nisu bili odmah dostupni za komentare.
Još jedna pucnjava  bila je u centralnom gradu Moniva, gde je ubijeno šest osoba, izvestio je Moniva Gazete.
Drugi su ubijeni na raznim mestima, uključujući drugi po veličini grad Mandalai, severni grad Hpakant i centralni grad Mingian.

U Mjanmaru vlada haos već mesec dana, otkako je vojska izvršila državni udar i pritvorila izabranu predsednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne izborne prevare u novembru.
Neke zapadne zemlje uvele su vojnoj hunti ograničene sankcije i osudile puč koji je izvela vojna hunta.
Po svemu sudeći hunta je odlučna da primenom sile zadrži vlast i odupre se masovnim protestima, kao i građanskoj neposlušnosti koja se odražava i na rad državnih službi, lokalne administracije, medija, zdravstvenog i obrazovnog sistema.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Užasno, to je masakr" - najmanje 18 poginulih VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 03.Mar.2021

Mjanmarske snage sigurnosti otvorile su u sredu vatru na demonstrante usmrtivši najmanje 18 ljudi, saopštila je grupa za ljudska prava...Izveštaj ej došao dan nakon što su susedne zemlje zatražile uzdržanost i ponudile pomoć Mjanmaru u rešavanju krize...Snage bezbednosti otvarale su vatru gotovo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.