Mitropolit Amfilohije: Bezakon o slobodi vjeroispovijesti je povratak na zakonodavstvo prokletog cara Dukljanina

Izvor: Vostok.rs, 10.Jan.2020, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolit Amfilohije: Bezakon o slobodi vjeroispovijesti je povratak na zakonodavstvo prokletog cara Dukljanina

 
Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, na praznik Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Duljevo u Paštrovićima povodom hramovske slave ove drevne nemanjićke svetionje. U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika Amfilohije je rekao da je Sveti arhiđakon Stefan ubijen i postradao za Hrista i da ga zbog toga slavimo posle Hristovog Roždestva i Sabora Presvete Djeve.
„Prvi koji se slavi u Crkvi Božijoj za Božić jeste arhiđakon Stefan. Upravo zato što je on jedan od onih đakona koji su bili izabrani da služe narodu za narodnim trpezama. On je ostao duboko vjeran Hristu Gospodu i propovijedao ga i svjedočio ga. I njegova besjeda je bila puna mudrosti i znanja. I gonili su ga i progonili su ga i na kraju su ga i kamenovali“, podsjetio je Mitropolit crnogorsko-primorski. Mitropolit Amfilohije se osvrnuo i na diskriminatoski zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je nazvao bezakonim zakonom. „Donijeli su bezakoni zakon kojim se otimaju hramovi Božji. A ko su ti koji donose takve zakone? To su oni ispunjeni upravo duhom ubica arhiđakona Stefana: Među njima čak ima vjerovatno i onih koji slave slavu arhiđakona Stefana. Oni su ti koji nastavljaju taj bogoubilački i bratoubilački duh“, istakao je Mitropolit Amfilohije. Naglasio je da su sve rasprodali, te da su još ostali hramovi Božji da ih rasprodaju i potroše. „Kao što su potrošili sva preduzeća i ostavili bez hljeba toliki narod ovdje u Crnoj Gori“, kazao je Vladika. Dodao je da je sve što je časno i čestito sagrađeno u Crnoj Gori, sagrađeno na krajeugaonom kamenu – Hristu Gospodu. „Jedno bi trebali da znaju ovi naši koji donose takve bezakone zakone: boreći se protiv onoga što je vječno i neprolazno u Crnoj Gori, lišavju Crnu Goru svega što je vječno, iako se kunu u vječnu Crnu Goru. To je bezumlje i bespamet“, poručio je Vladika Amfilohije. Dodao je da nijedan okupator kroz istoriju nije donio takvo bezumlje kakvo su donijeli donosioci ovoga zakona. „Sva zavještanja onih koji su gradili ove svetinje ostavljaju prokletstvo na one koji oskrnave te svetinje. I ono što se događa je tragično. Zakon takvog tipa postojao je u vrijeme prokletog cara Dukljanina, to treba da znate i vi i svi u Crnoj Gori. On je bio donio zakon kojim je oteo sve hramove hrišćanske i ubijao hrišćane. Kalendar je pun mučenika iz vremena cara Dukljanina“, kazao je on. Rekao je da je diskriminatorski zakon o slobodi vjeroispovijesti zapravo poricanje Milanskog edikta o slobodi vjere iz 313. godine i povratak zakonodavstvu prokletog cara Dukljanina. „Na tome graditi budućnost Crne Gore mogu samo oni koji su bezumni, koji su izgubili savjest i svijest“, poručio je Mitropolit Amfilohije. Služen je pomen nedavno upokojenoj igumaniji manastira Svetog Nikole na Pelevom brijegu Evlaliji, čiji zemni ostaci počivaju u Duljevu. Blagosiljan je slavski kolač i priređena slavska trpeza hrišćanske ljubavi. Današnjem liturgijskom sabranju u manastiru Duljevo prisustvovali su gradonačelnik Budve Marko Bato Carević i bivši predsjednik budvanskog opštinskog parlamenta Đorđije Vujović Radosav Rajo Vojinović Foto: Jovan D. Radović, Mitropolija  
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.