Mirno u centru Kijeva, nalog za hapšenje ministra i tužioca

Izvor: Press, 23.Feb.2014, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirno u centru Kijeva, nalog za hapšenje ministra i tužioca

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Oleh Makhnicki obavestio je poslanike da je pokrenuta istraga i da istražno-operativna grupa radi na privođenju bivšeg ministra Aleksandra Klimenka i bivšeg glavnog tužioca Viktora Pšonke, javlja Rojters.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov poslanicima je kazao da policija sarađuje sa službom državne bezbednosti i kancelarijom tužioca u istrazi "teških zločina nad ukrajinskim građanima, koje su vršili i >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bivši lideri države".

Atmosfera na Trgu nezavisnosti izgleda mirna, dan pošto je parlament glasao za smenu predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, što je on okarakterisao kao puč. I dalje nije poznato gde se on nalazi.

Njegov glavni suparnik, bivša premijerka Julija Timošenko, oslobođena je iz zatvora i pozvala je demonstrante, koji protestuju već nekoliko meseci, da ostanu na ulicama.

Opozicioni poslanici su za ukrajinsku televiziju rekli da će parlament raspravljati o formiranju nove vlade i imenovanju premijera.

"Nemamo mnogo vremena", izjavio je jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko, javlja britanski BBC.

"Danas smo počeli sa tim i nastavićemo. Bez obzira na sastav vlade, njeni članovi moraju biti voljni da rade, moraju biti stručni profesionalci i -što je naročito važno, ljudi dobrog karaktera", dodao je on.

Timošenkova, koja je posle glasanja u parlamentu puštena iz zatvora u Harkovu, sinoć je apelovala na pristalice opozicije, okupljene na Trgu nezavisnosti, da nastave protest.

"Niko nema pravo da ode dok ne završite ovaj posao", rekla je ona, obraćajući se okupljenima.

Ona se rasplakala dok je pristalicama govorila: "Vi ste heroji jer niko ne bi mogao učiniti ono što ste vi uradili".

"Uklonili smo ovaj kancer, ovaj tumor", kazala je Timošenkova.

Međutim nisu svi u opoziciji oduševljeni njom. Pre odlaska u zatvor 2011, njena popularnost je bila u opadanju, a mnogi Ukrajinci je optužuju za haos nastao posle "narandžaste revolucije", ili je vide kao člana korumpirane ukrajinske elite.

Bivši zamenik premijera Oleg Ribačuk rekao je za BBC da ona ne treba da postane nova predsednica.

"Mnogim ljudima i meni je drago što je oslobođena, ali smatram da zemlja zaslužuje novu generaciju lidera", kazao je on.

Ona je osuđena na sedam godina zatvora posle kontroverzne presude zbog njenih postupaka dok je bila premijerka, a njeno puštanje na slobodu bio je ključni zahtev demonstranata.

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je potvrđeno da je od 18. februara poginulo 88 ljudi, uglavnom demonstranata.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mirno u centru Kijeva, izdati nalozi za hapššenje ministra finansija i glavnog tužžioca

Izvor: Blic, 23.Feb.2014

Na centralnom kijevskom trgu, gde se i dalje nalazi nekoliko hiljada demonstranata, danas je mirno, a u međuvremenu je izdat nalog za hapšenje bivšeg ministra finansija i bivšeg glavnog tužioca, rečeno je poslanicima na zasedanju u parlamentu gde razmatraju formiranje nove vlade u Ukrajini. ..Vršilac...

Nastavak na Blic...

Ukrajina: Iz zatvora puštena 64 demonstranta

Izvor: Blic, 23.Feb.2014

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov naredio je danas otpuštanje iz zatvora 64 demonstranta, koji su uhapšeni u centru Kijeva u neredima ove sedmice...Iz državnog tužilaštva je rečeno da su svi uhapšeni pušteni iz zatvora danas do podneva, prenela je agencija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.