Ministar Đorđević u Banatu: Izgradićemo nove centre za socijalni rad, sve kompletno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2019, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Đorđević u Banatu: Izgradićemo nove centre za socijalni rad, sve kompletno

Opštinu Alibunar posetio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Bilo je reči o funkcionisanju opštine i njenoj saradnji sa višim instancama vlasti, a najavljeni su i neki novi projekti.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se u zgradi opštine sa predstavnicima lokalne samouprave u Alibunaru, a nakon toga, u zgradi Skupštine opštine, razgovarao je sa članovima Udruženja invalida >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rada, gerontodomaćicama i hraniteljskim porodicama. Bilo je reči i o radu Centra za socijalni rad, i najavljena izgradnja novih centara u čitavoj zemlji.

"Upoznao sam ih sa planovima Vlade Republike Srbije da u državi u narednom periodu izgradimo sve kompletno nove Centre za socijalni rad, da zaposleni dobiju komfornost i bolje uslove rada s jedne strane, a sa druge strane da povećamo bezbednost radnika i korisnika, kako bi pored materijalnog položaja i ti uslovi bili bolji", rekao je ministar Đorđević.

Novoj zgradi nadaju se uskoro i u Alibunaru, jer, kažu, za to postoje realne potrebe, ali im je podjednako važna najavljena podrška za uređenje dnevnog boravka za lica sa smetnjama u razvoju, i izgradnju sigurne kuće, zbog povećanja broja žrtava porodičnog nasilja.

"Imamo 80 žrtava nasilja, koje treba smestiti u sigurne kuće, i to pokušavamo da uradimo u krugu od Pančeva, Bele Crkve i Zrenjanina. U Pančevu je sigurna kuća prepuna, i oni idu na proširenje kapaciteta i traže pomoć susednih opština, i mi smo prihvatili poziv i sigurno ćemo da u tome učestvujemo", naveo je direktor Centra za socijalni rad Alibunar Zoran Prebiračević.

"Ova poseta današnja nam puno znači, jer su otvorena mnoga pitanja, a s obzirom na to da smo i do sada sa ministrom Đorđevićem imali jako dobru i uspešnu saradnju, nailazili na maksimalno razumevanje i uvažavanje, očekujem da se i plodovi ove posete ubrzo pokažu", poručio je predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić.

Ministar Đorđević najavio je ovom prilikom i da će Udruženju invalida rada donirati računar, jer je to, kako je rekao, najmanje što ministarstvo za njih može da učini.

Opštinska organizacija invalida rada u Sečnju bez svojih prostorija

Ministar Đorđević je danas u Sečnju potvrdio mogućnost povećanja plata, penzija i minimalne cene rada. Tokom posete ovoj banatskoj opštini sa meštanima je razgovarao o aktuelnim pitanjima i problemima.

Opštinska organizacija invalida rada iz Sečnja broji oko 220 članova, a svoje delatnosti obavljaju bez prostorija.

"Pomažemo invalidima, hendikepiranima koji su u kolicima, obilazimo ih mesečno, odnosimo neke poklone i sednemo sa njima da popričamo da vidimo šta im treba, šta nedostaje dal neka lekarska pomoć", kaže Željko Ilić predsednik Opštinske organizacije invalida rada.

Opština Sečanj i Ministrastvo za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja zajedničkim snagama će pomoći Opštinskoj organizaciji invalida rada, a poboljšaće se i pristupačnost objektima.

Predrag Rađenović, predsednik Opštine, kaže: "Rešićemo rampe za invalide na svim javnim objektima. Sada imamo, na žalost, samo u Domu zdravlju. To smo dogovorili i ono što je rečeno da treba da obezbedimo za udruženje invalida, jer oni nemaju svoje prostorije kod nas u opštini. Ministar je onako, širokog srca, obećao da im pomogne sa opremanjem. Ono što je do nas, odnosno lokalne samouprave, je samo da nađemo plac".

Prilikom posete ministra Đorđevića opštini Sečanj okupljeni građani imali su prilike da ministru postave pitanja o svojim problemima. Najviše pitanja bilo je u vezi sa visinom primanja, te je ministar potvrdio da su započeti razgovori o povećanju plata, penzija i minimalne cene rada.

"Mene očekuju u narednom periodu i dogovori i razgovori sa sindikatima i poslodavcima, zatim naš problem zajednički sastanak gde ćemo probati naći konsenzus oko svega, ali ono što je sasvim izvesno s obzirom da smo postigli pozitivne rezultate u prošloj godini očekujemo pozitivne rezultate u sledećoj godini mi očekujemo da će biti svakako povećanje i penzija i plata i minimalne cene rada" , rekao je ministar.

Opština Sečanj ima oko 13 i po hiljada stanovnika, a oko 700 porodica iz ove opštine živi od socijalne pomoći.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.