Mihajlović: Cilj je da Srbija postane zelena; Pikap: Ekologija nije trošak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2021, 12:18

Mihajlović: Cilj je da Srbija postane zelena; Pikap: Ekologija nije trošak

Srbija će do 2040. godine biti zemlja koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju iz više od 40 odsto obnovljivih izvora energije, a do 2050. očekujemo da će taj procenat biti i 50 odsto, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Govoreći na onlajn konferenciji "Srbija postaje zelena", a povodom Dana planete Zemlje, Mihajlović je naglasila da je upravo vizija Srbije da postane zelena, odnosno, energetski efikasna, bez deponija i sa čistim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekama.

"Danas je Dan planete Zemlje, ali verujem da svakao od nas zna da moramo svaki dan da činimo sve što možemo kako bi naša životna sredina ostala zdrava i čista, ne samo za nas, već i za sve buduće generacije", rekla je Mihajlović.

Ukazala je da se svet trenutno nalazi između dve krize - zdravstvene i ekološke.

Mihajlović poručuje je potrebno da svet bude jedinstven i solidaran kako bi izašao iz obe krize.

Ističe da Srbija želi da postane zelena i dodala da u prilog tome govori i usvajanje četiri ključna zakona iz oblasti energetike, usvajanje Zakona o klimatskim promenama, kao i rad na Nacionalnom planu za energetiku i klimu.

"Mi smo zemlja koja pravi potpuno novu strategiju u razvoju energetike - to znači nema više nijedne odluke iz oblasti energetike, a da ne govorimo o tome kako to utiče na životu sredinu", podvukla je Mihajlović.

Međutim, ukazuje, nije dovoljno samo donošenje zakona, podzakonskih akata, menjanje stolarije i građenje elektrana iz obnovljivih izvora, već, kaže, potrebno i da svaki pojedinac promeni svoju svest.

"Svako od nas mora da menja svoje razmišljanje i svest o tome šta može učiniti kako bi životna sredina bila zdravija, čistija i lepša", zaključila je Mihajlović.

Pikap: Ekologija nije trošak

Najskuplji scenario za Srbiju bi bio da ignoriše troškove povezane sa klimom pri donošenju strateških odluka, ocenila je stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap u razgovoru sa Centar za promociju nauke povodom Svetskog dana planete Zemlje.

Srpska ekonomija je već pretrpela gubitke veće od šest milijardi dolara od 2000. godine zbog ekstremnih vremenskih uslova. Procena UNDP o socijalno-ekonomskom uticaju klimatskih promena na Srbiju jeste da ukoliko ne uspe da dekarbonizuje svoju privredu, ukupna šteta bi mogla da naraste na 11 milijardi dolara do 2030. godine, upozorila je ona.

Srbija se nalazi u regionu koji je veoma osetljiv na klimatske promene, gde je prosečan porast temperature mnogo veći od globalnog proseka, istakla je Pikap i navela da je samo u Beogradu 13 od 15 najtoplijih godina ikada zabeleženih bilo posle 2000. godine.

Sa optimističnije strane, postoje znaci da Srbija pokazuje političku posvećenost tranziciji ka niskougljeničnoj i cirkularnoj ekonomiji, navela je ona, podsećajući na usvajanje Zakona o klimatskim promenama.

Pikap je pozvala ljude u Srbiji da im pomognu u otkrivanju ilegalnih deponija u zemlji, a to mogu da urade lako i anonimno putem mobilne aplikacije "Ukloni divlju deponiju!" koju je UNDP razvio u partnerstvu sa Agencijom za zaštitu životne sredine.

Da bi pomogao u suzbijanju zagađenja vazduha, UNDP je pozvao inovatore da predlože nova rešenja za poboljšanje kvaliteta vazduha u lokalnim sredinama, navela je Pikap.

Kroz izazov "Inovacije za čistiji vazduh" koji je UNDP pokrenuo u saradnji sa UNICEF i Svetskom zdravstvenom organizacijom nedavno smo izabrali i predstavili 14 najinovativnijih ideja za bolji kvalitet vazduha u Srbiji, rekla je ona.

To su rešenja za bolje praćenje kvaliteta vazduha, prečišćavanje vazduha, poboljšano sagorevanje goriva, smanjenje uticaja zagađenja vazduha na decu, kao i rešenja za otkrivanje zagađivača vazduha. Takođe smo pozvali donatore, nacionalne i lokalne institucije da pomognu realizaciju najboljih ideja u praksi, kako bismo i dugoročno obezbedili čistiji vazduh u Srbiji, objasnila je Pikap.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Želimo zelenu Srbiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Apr.2021

Srbija želi da postane zelena zemlja, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na onlajn konferenciji o održivom razvoju pod nazivom "Serbia Goes Green - Zelena ekonomija kao stub zaštite životne sredine".

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.