Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2021, 15:05

Zelena energija - ulaganje u budućnost

Ovogodišnji Dan planete Zemlje Srbija dočekuje sa udelom od 24 odsto obnovljivih izvora energije u proizvodnju struje ali i planom da se taj procenat duplira do 2050. godine. Usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije po prvi put uveden je pojam "kupac-proizvođač", što znači da će svako domaćinstvo sa viškom električne energije koju proizvede može da izađe na tržište.

Cena solarnih sistema 10 puta je niža u odnosu na period od pre 6-7 godina, pa je i interesovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za njih iz godine u godinu sve veće, kaže Laslo Tot koji se tim poslom bavi od 2013.

"Solarni sistem za prosečnu kuću koja troši negde oko 500kW časova je investicija od 4 do 5 hiljada evra. Za koji period to može da se otplati? Mi računamo za nekih 5 do 7 godina", kaže Tot.

U vremenu kada još uvek pravimo pionirske korake na podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine, upravo će ekonomski momenat mnogima biti presudan za okretanje ka obnovljivim izvorima energije.

"Nije popularno reći da je cena električne energije nešto što je kod nas danas socijalna kategorija i da nije tržišno realna ali to jeste činjenica i mi to kao društvo moramo da prihvatimo. I moramo da budemo svesni činjenice da će se cena električne energije uvećavati i što god cena električne energije bude više rasla to će isplativost ovakvih sistema biti sve veća i veća", kaže profesor Boris Dumnić sa Fakulteta tehničkih nauka.

Osim što će instaliranjem solarnih panela moći da podmire sopstvene potrebe za električnom energijom, sav višak koji proizvedu, građani će moći da prodaju ili da uskladište kod EPS-a kao vid zagarantovane pretplate.

Broj domaćinstava u Srbiji čiji su krovovi prekriveni solarnim panelima trenutno je na nivou statističke greške. Usvajanjem seta energetskih zakona i uz pomoć najavljenih subvencija, država planira to da promeni i da do 2050. godine 50 odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora, od kojih 10 procenata uz pomoć Sunca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.