Migranti odlučili na naprave kamp na ničijoj zemlji

Izvor: N1 televizija, 24.Okt.2018, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti odlučili na naprave kamp na "ničijoj zemlji"

Stotinak migranata na granici sa Hrvatskom odlučilo je da napravi kamp na "ničijoj zemlji" čime su nagovestili dugu noć za sebe, ali i granične policajce BiH i Hrvatske blizu Velike Kladuše.

Prethodno je hrvatska policija bacila suzavac prema migrantima koji su ih gađali kamenjem, granama i drugim predmetima. Migranti su pokušali da probiju granicu preko livade.

Na graničnom prelazu Velika Kladuša - Maljevac ceo dan je napeto i desilo se nekoliko sukoba hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << policije i migranata koji pokušavaju da probiju granicu.

Povređeni migranti su vozilom Hitne pomoći odvezeni u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši. Situacija u području oko graničnog prelaza između BiH i Hrvatske je napeta. Migranti ne odustaju od nastojanja da pređu u susednu Hrvatsku, dok se policija trudi da ih u toj nameri onemogući.

Velika Kladuša: Migranti probili policijski kordon i stigli na most koji vodi ka Hrvatskoj https://t.co/KYtY7I14tN#migranti#BiH#VelikaKladuša#Hrvatskapic.twitter.com/MrU9IJ7RmG

Policija je saopštila i da je zabeležen pokušaj samopovređivanja jednog migranta hladnim oružjem, ali je u tome sprečen.

Granični prelaz Maljevac između Bosne i Hercegovine i Hrvatske zatvoren je nakon što su na ovo područje stigli migranti, potvrđeno je za N1.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je danas s ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem o situaciji na granici, koji je rekao da je stanje na granici u potpunosti pod kontrolom policije, preneo je Index.hr.

"Nastavljamo pažljivo pratiti razvoj situacije i ukoliko dođe do promene doneće se odgovarajuće odluke", saopšteno je iz Ureda hrvatske predsednice.

U izveštaju HRT se navodi da je premijer Andrej Plenković, koji je ranije danas, takođe, razgovarao sa Božinovićem, istakao da su pojačane snage granične policije i da su poslate i jedinice specijalne policije.

Dodao je da će Hrvatska štititi hrvatsku granicu od nezakonitih ulazaka, poštujući sve visoke standarde međunarodnog humanitarnog prava.

Migranti koji su noć proveli u blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša - Maljevac, čekajući na ulazak u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, probili su prvi kordon pripadnika Granične policije BiH i probili se do drugog kordona Granične policije BiH.

Na ovaj način između 150 i 200 migranata našlo se na mostu koji iz BiH vodi ka graničnom prelazu u Republici Hrvatskoj.

Migranti, među kojima se nalaze i žene i deca, prilično su uznemireni, tako da se povremeno sukobljavaju sa pripadnicima policije.

Migranti na mostu uzvikuju "Open border".

Granicu sa hrvatske strane nadleče helikopter MUP-a Hrvatske.

#velikakladusapic.twitter.com/TVdN0eRP8D

Više od stotinu migranata proteklu noć je provelo u blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša - Maljevac čekajući na prelazak iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

U utorak u poslepodnevnim satima oko 400 migranata stiglo je u blizinu tog graničnog prelaza, a policija je na oko 100 metara od prelaza postavila zaštitnu žutu traku i onemogućila im da pređu u Hrvatsku.

Među migrantima, koji su proteklu noć proveli u improvizovanim šatorima ili pod otvorenim nebom, nalazi se znatan broj žena i dece. Oni su na svega deset stepeni Celzijusa zapalili i vatru, a prethodno su sakupili drva u neposrednoj blizini graničnog prelaza.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Još uvijek zatvorena granica na prelazu Maljevac

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Okt.2018, 08:30

VELIKA KLADUŠA - Granični prelaz Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom Maljevac zatvoren je i u četvrtak ujutro, saznaje N1.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.