Izvor: B92, 03.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić i Jadranka Kosor u drugom krugu

Zagreb -- U drugi krug predsedničkih izbora ušli aktuelni predsednik Stjepan Mesić i potpredsednica vlade iz HDZ-a Jadranka Kosor.

Mesiću, kao prvoplasiranom, u prvom krugu pobeda je izmakla za dlaku, jer mu je poverenje iskazalo 49, 03 odsto birača. Kosor je na početku prebrojavanja glasova bila na trećem mestu iza najvećeg uznenađenja na izborima, nezavisnog kandidata Borisa Mikšića, da bi na kraju učvrstila drugu poziciju sa 20,22 odsto.

I Mesić i Kosor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezadovoljni su rezultatima, prvi zato što nije završio posao u prvom krugu, a druga jer je očekivala veću podršku birača, javlja dopisnik B92 iz Zagreba Zoran Kekić.

Nakon objave rezultata, dvoje kandidata se nakratko suočilo u programu Hrvatske televizije. Oni su se nalazili u svojim izbornim štabovima, a svojim su izjavama naznačili da bi kampanja i u drugom krugu mogla biti iznimno oštra. Nakon što je Mesić ponovio svoju raniju izjavu kako neće otvarati paštetu jer bi iz nje mogao iskočiti jedan kandidat i milijuni koje je taj kandidat potrošio u predizbornoj kampanji, to je razljutilo Jadranku Kosor koja ga je pozvala da je prestane vrijeđati te se sučeli argumentima, ne niskim udarcima. A onda je počela svađa.

Mesić: "Gde je ko bio kad se branila Hrvatska?"

Kosor: "Radila sam svoj posao iz podruma, iz skloništa u Zagrebu. Prema tome, radila sam svoj posao kao novinarka Hrvatskog radija, ali nisam ja nikada izjavila da nismo ratovali sa Crnom Gorom".

Mesić: "Ja nisam bio u skloništu, ja sam bio na prvim crtama".

Novinarka HTV-a Tatjana Munižaba suspendovana je zbog neprimerenog postupka tokom direktnog prenosa u emisiji o predsedničkim izborima. Munižaba je, naime, predsedniku Mesiću poklonila paštetu, što je i bio povod za sukob između Mesića i Jadranke Kosor.

"Ovaj štos sa paštetom je sramotan, HTV se stavlja na stranu jednog kandidata, to je nedopustivo.", kazala je Kosor. Novinar Mislav Bago, koji je emisiju o izborima vodio iz HTV-ovog studija, kasnije je rekao kako pašteta nije poklon HTV-a. "Informativni program Hrvatske televizije pokrenuo je utvrđivanje odgovornosti Tatjane Munižabe, a do okončanja postupka je suspendovao. Nakon toga odrediće se mere propisane aktima HRT-a", saopštio je HRT.

Politička analitičarka sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Marijana Grbeša ističe da su ovi izbori obeleženi velikim neuspehom izbornog štaba Mesića da iskoristi veliku prednost kojom je ušao u kampanju. "Izgubiti sa jedan ili dva odsto razlike samo zato što niste dovoljno motivisali birače da izađu i što niste sproveli malo agresivniju kampanju, mislim da se ne može nazvati drugačije nego šlamperajem", kaže Grbeša.

Veliko iznenađenje je američki Hrvat Boris Mikšić. Politikolog i predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski kaže da je Mikšić zapravo hrvatska replika Bogoljuba Karića u Srbiji. "On je neko ko je zapravo stvorio novce uz pomoć bivšeg režima - Karić Miloševića, a ovaj uz podršku dinastije Tuđman. Ali njega doživljavaju kao čoveka koji je nezavisan od političara. On će verovatno, kao i Karić, sada sebi napraviti stranku koja će mislim biti tačno stota u Hrvatskoj i doživeće gotovo sigurno neuspeh kao Karić. Ali, to je upravo ona vrsta iznenađenja za jedan dan i na svim narednim izborima će se poneko pojaviti ko će okupiti veliki broj ljutih glasača, jer je, jednostavno rečeno, politička klasa izgubila svaki ugled", ocenjuje Puhovski.

Na birališta je izašlo svega 51 odsto od ukupno 4,4 miliona građana s pravom glasa. Drugi krug izbora biće održan za dve nedelje, 16. januara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.