Merkel: Večeras slavimo, sutra o koaliciji

Izvor: Press, 22.Sep.2013, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Večeras slavimo, sutra o koaliciji

"Zajedno ćemo učiniti sve u naredne četiri godine da one budu uspešne za Nemačku", rekla je uz osmeh Merkelova pristalicama njene Hišćansko-demokratske unije u Berlinu.

"Dragi prijatelji, vaši veseli usklici pokazuju da svi mi imamo razloga za slavlje. Ovo je super rezultat", rekla je ona svojim oduševljenim pristalicama, preneleli su nemački mediji.

Ona je zahvalila glasačima koji su, kako je istakla, "toliko mnogo verovali u konzervativne stranke" i obećala da će delovati odgovorno i brižno.

Ona ipak večeras nije želela da govori o mogućim koalicijama.

"Još uvek je rano za to. Sačekaćemo izborni rezultat", rekla je predsednica CDU po objavljivanju prvih procena i dodala da će se o tome razgovarati u ponedeljak.

"Ali, večeras možemo da slavimo", poručila je ona oduševljenim pristalicama u Berlinu.

U štabu SPD pomalo su razočarani rezultatima svoje stranke.
"Očekivali smo bolji rezultat. CDU je pobedila. Sačekaćemo da vidimo šta će preduzeti kancelarka Merkel. Večeras ne pravimo koalicije", rekla je generalna sekretarka SPD Andrea Nales televiziji ZDF.

U prvom obraćanju, kandidat SPD za kancelara Per Štajnbrik rekao je da je sada "lopta u dvorištu Angele Merkel da formira novu vladu".

Britanska agancija Rojters navodi da su konzervativci Angele Merkel na putu da osvoje istorijsku apsolutnu većinu na današnjim izborima, prema prognozama na osnovu anketa po izlasku sa birališta i nekih rezultata koje je objavila televizija ARD.

Prema preliminarnim rezultatima, demohrišćani kancelarke Merkel su danas dobili 42,5 odsto glasova, što je više u poređenju sa 41,6 odsto glasova koliko su ukupno osvojile levičarske partije.

Poslednji put je jedna nemačka partija sama osvojila apsolutnu većinu 1957. godine, na čelu sa konzervativnim liderom Konradom Adenauerom, podseća Rojters.

SPD je, prema prvim procenama, dobila 26 odsto glasova, što je tri odsto više nego na prošlim izborima, ali nedovoljno da samo sa zelenim formira vladu.

Zeleni su dobili 8,1 odsto glasova, što je 2,6 odsto manje nego prošli put, a Levica 8,5 odsto, odnosno, 3,6 odsto manje nego na na izborima 2009. godine.
 
 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.